EVROPSKA UNIJA IN ZDRUŽENO KRALJESTVO DOSEGLA DOGOVOR: Trgovinski sporazum pozdravlja tudi Slovenija

Svet

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj vendarle dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, je danes na novinarski konferenci sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Britanski premier Boris Johnson je po današnji sklenitvi dogovora o prihodnjih odnosih z EU dejal, da je Združeno kraljestvo sklenilo največji trgovinski sporazum doslej. Poudaril je, da so znova prevzeli nadzor nad svojo zakonodajo.

"Končno smo dosegli dogovor," je z olajšanjem na novinarski konferenci po koncu pogajanj v Bruslju povedala von der Leynova. Dodala je, da je to dogovor, za katerega se je splačalo boriti. Po njenih besedah bo ščitil evropske interese, poleg tega pa je dogovor po njenem mnenju tudi v interesu Združenega kraljestva.

Poudarila je, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost v evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi gotovost za evropske ribiče. Dogovor bo poleg tega po besedah predsednice komisije zagotavljal sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost.

"Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za sabo," je še izpostavila in poudarila, da je EU v času pogajanj ohranila enotnost.

Slednje je izpostavil tudi glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

London in Bruselj sta tako štiri leta in pol po referendumu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU, sklenila dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Ta se je zgodil 31. januarja letos, konec meseca pa bo Združeno kraljestvo zapustilo še evropski notranji trg in carinsko unijo.

Dogovor morata obe strani še ratificirati. Von der Leynova je že napovedala srečanje kolegija komisarjev.

Dogovor z EU bo britanskim izvoznikom po Johnsonovih besedah omogočil, da bodo še več trgovali "z našimi evropskimi prijatelji", na spletu poroča britanski BBC. "Znova smo prevzeli celovit in neomejen nadzor nad vsako črko naših pravil," je izpostavil po poročanju britanskega BBC. Pristojnost Sodišča EU se bo končala, je zagotovil.

Britanski premier je poudaril, da dogovor "pomeni novo stabilnost in gotovost" za odnose z EU. "Bomo vaši prijatelji, zavezniki, podporniki in, česar ne smemo pozabiti, vaš trg številka ena," je še dejal o odnosih z EU.

Svojim sodržavljanom pa je dejal, da so ob koncu tega težkega leta osredotočeni na premagovanje pandemije covida-19 in obnavljanje gospodarstva, pri čemer je izrazil prepričanje, da bodo uspeli. "Vendar pa je na nas vseh, da kot na novo in resnično neodvisen narod spoznamo veličino tega trenutka in ga izkoristimo, kolikor se da," je sklenil.

Tudi glavni britanski pogajalec za brexit David Frost je na Twitterju poudaril, da dogovor "znova v celoti vzpostavlja britansko suverenost". "Veljava prava EU se končuje," je poudaril in dodal, da "naš parlament znova določa zakone za našo državo".

"Naša država 1. januarja znova začenja pot kot povsem neodvisna država. Naša prihodnost in napredek sta v naših rokah. Prepričan sem, da bomo uspeli," je še izpostavil Frost. Zapisal je, da je počaščen in ponosen, da je vodil britansko pogajalsko ekipo, "ki je danes zagotovila izjemen dogovor z EU".

EU in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj vendarle sklenila dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Konec leta bo lahko tako Otok na urejen način zapustil evropski notranji trg in carinsko unijo.

Evropski voditelji dogovor večinoma pozdravljajo

Evropski voditelji večinoma pozdravljajo dosežen dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu med EU in Združenim kraljestvom. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je ocenila, da je napočil čas, da Škotska "postane neodvisna evropska država".

"Kmalu bomo lahko ugotovili, ali lahko Nemčija podpre današnji rezultat pogajanj," je sporočila nemška kanclerka. Prepričana pa je, da "imamo dober rezultat" in dodala, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. "Z njim bomo postavili temelje za novo poglavje v odnosih. Velika Britanija bo še naprej pomembna partnerka Nemčije in EU izven unije," je dodala. Nemška vlada bo dogovor pregledala v ponedeljek, je napovedala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je pozdravil dogovor. "To je bil pogajalski maraton, a v rekordnem času in z dolgim končnim sprintom. Izplačalo se je potruditi," je dejal v pisni izjavi.

Irski premier Micheal Martin je dogovor pozdravil kot "zelo dobrodošel" razvoj, ki bo tlakoval pot dobrim odnosom v prihodnjih letih. "Čeprav bomo v EU pogrešali Združeno kraljestvo, to, da imamo zdaj dogovor, pomeni, da se lahko osredotočimo na to, kako bomo upravljali dobre odnose v prihodnjih letih," je tvitnil. Irski zunanji minister Simon Coveney pa je tvitnil, da je dogovor končno zagotovil gotovost in da bo omogočil nov začetek britanskih odnosov z Irsko v uniji.

Dogovor je kot dobrega pozdravil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. "Zagotovljeni so interesi in pravice evropskih podjetij in državljanov. Združeno kraljestvo osrednji partner in zaveznik za unijo in Italijo," je tvitnil, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je dejala, da je napočil čas, da Škotska "postane neodvisna evropska država". Spomnila je, da se brexit dogaja proti volji Škotske. "Ne obstaja dogovor, ki bi nadomestil, kar nam je bilo odvzeto z brexitom," je tvitnila. 

Sporazum pozdravlja tudi Slovenija

"Dogovor je podlaga za sklenitev ambicioznega in obsežnega sporazuma, ki bo med drugim določil preferenčno obravnavo Združenega kraljestva kot trgovinskega partnerja ter sodelovanje na področjih notranje varnosti, koordinacije sistemov socialne varnosti in prometa," pojasnjujejo na MZZ.

Dogovor bo omogočil tudi ureditev in upravljanje novega režima za dolgoročno sodelovanje in poslovanje držav članic z Združenim kraljestvom "na skupnih vrednotah in načelih proste in pravične trgovine, zaščite pravic posameznika in pravne države, varstva delavcev, potrošnikov in okolja", so še sporočili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija