EVROPSKA KOMISIJA POHITELA: Izdano je dovoljenje za uporabo cepiva!

Svet

Evropska komisija je danes izdala dovoljenje za pogojno uporabo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech, je sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19.

"Izdali smo pogojno odobritev za trg za cepivo proti covidu-19, ki sta ga izdelala BioNTech in Pfizer," je v izjavi za medije dejala von der Leynova. Zagotovila je, da bodo vse države članice cepivo prejele ob istem času in pod enakimi pogoji. Izdajo dovoljenja za pogojno uporabo je pred tem priporočila Evropska agencija za zdravila (Ema), ki je ocenila, da je cepivo varno in učinkovito proti koronavirusni bolezni 19.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo države cepivo prejele v soboto. Že dan kasneje se bo v nekaterih državah EU začelo tudi cepljenje proti covidu-19, med drugim v Nemčiji, Avstriji in Španiji. Nekatere pa bodo kampanjo cepljenja začele 28. ali 29. decembra. Slovenija namerava cepljenje pričeti po pripravi in distribuciji cepiva na mesta cepljenja.

Iz BioNTecha so sporočili, da so že v nizkem startu za dobavo cepiva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija