EVROPSKA KOMISIJA OD JANŠE ZAHTEVA POJASNILA: Preverjajo menjavo na vrhu Sursa

Slovenija

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je premierja Janeza Janšo v pismu pozval k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Statističnega urada RS, so potrdili v tiskovni službi Evropske komisije.

Janez Janša

Gentiloni je po navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal v torek, 9. junija. Na vprašanje o razlogih za pismo odgovarjajo, da je "komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU".

Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja statističnega Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Bojan Nastav

Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .06. 2020 ob  07: 31
logar v odgovor že piše depešo-pismo