EVROPSKA KOMISIJA BO KUPILA 200 MILIJONOV ODMERKOV CEPIVA: Dobre novice prihajajo tudi iz Rusije

Svet

Evropska komisija je danes potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNtechom o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno. Dogovor naj bi članicam EU omogočil nakup cepiva v skladu z njihovimi potrebami.

V Bruslju so dogovor z ameriškim farmacevtskim velikanom in nemškim biotehnološkim podjetjem potrdili, potem ko sta podjetji pred dnevi sporočili, da se je cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Članice se bodo lahko odločile, koliko cepiva želijo kupiti. Poleg tega bodo lahko cepivo donirale revnejšim državam ali ga preusmerile k drugim evropskim državam.

Gre za četrti dogovor o nakupu cepiva proti covidu-19, ki ga je komisija v imenu držav članic sklenila s farmacevtskimi podjetji. Kot je izjavila predsednica komisije Ursula von der Leyen, je komisija s tem dogovorom oblikovala soliden nabor proizvajalcev cepiv, med katerimi je večina v fazi naprednih testiranj. "Ko bo cepivo odobreno, ga bomo lahko hitro razporedili in se s tem približali trajnostni rešitvi za pandemijo," je poudarila, kot so sporočili v Bruslju.

Dobre novice prihajajo tudi iz Rusije

Rusko cepivo proti covidu-19 Sputnik V je več kot 90-odstotno učinkovito, je danes sporočil proizvajalec, ruski inštitut Gamaleja, potem ko so ga testirali na 16.000 prostovoljcih. S tem so rezultati tretje faze testiranja cepiva primerljivi z rezultati testiranja cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Glede na število posameznikov, ki so se po cepljenju okužili z novim koronavirusom oziroma so dobili placebo, je učinkovitost cepiva Sputnik V 92-odstotna, so sporočili iz Gamaleje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je bila prva država, ki je odobrila cepivo za širšo uporabo, ko je avgusta registrirala cepivo Sputnik V.

Klinično testiranje Sputnika V so v Rusiji začeli v začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev. Rusi načrtujejo, da bodo Sputnik V naročile tudi druge države. Prejeli naj bi že naročila več deset držav. V Rusiji sicer razvijajo še dve cepivi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija