EVROPA PRED RECESIJO ZGODOVINSKIH RAZSEŽNOSTI: Bruselj predlaga sklad za okrevanje

Svet

Evropska komisija predlaga sklad za okrevanje v pomoč članicam EU pri spopadanju z izzivi pandemije novega koronavirusa v vrednosti 750 milijard evrov, je po Twitterju sporočil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. 500 milijard naj bi bilo namenjenih za nepovratna sredstva, 250 milijard pa za posojila.

To bo svež denar, je zatrdil Gentiloni v tvitu. Evropski komisar iz Italije, ki jo je pandemija med vsemi članicami unije najbolj prizadela, je ob tem še izpostavil, da je to prelomnica za Evropo pri soočanju s krizo brez primere.

Na podrobnosti svežnja za okrevanje bo treba še počakati. Predsednica komisije Ursula von der Leyen ga bo ob 13.30 najprej predstavila na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo o njem tudi takoj razpravljal.

Sveženj med drugim vključuje vzpostavitev posebnega instrumenta za okrevanje in odpornost ter prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna novi pandemični realnosti, v kateri je Evropa pred recesijo zgodovinskih razsežnosti.

Instrument naj bi financirali z zadolževanjem Evropske komisije na trgih. Komisija naj bi predlagala tudi načine, kako vrniti ta pandemični dolg, in sicer naj bi pozvala k uvedbi novih lastnih virov za polnjenje skupnega proračuna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija