EVAKUIRALI 253 LJUDI: Na Primorskem brez elektrike 800 odjemalcev, neurja grozijo tudi danes (FOTO)

Kronika

V torek pozno popoldne je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem ter udari strel. V občinah Kostel, Kranjska Gora in Brežice so gasilci na varno evakuirali 253 ljudi, ki so taborili na prostem, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Po do sedaj zbranih podatkih so bila prizadeta območja regijskih centrov za obveščanje Brežice (14 dogodkov), Celje (145 dogodkov), Koper (1 dogodkov), Kranj (55 dogodkov), Ljubljana (213 dogodkov), Maribor (22 dogodkov), Murska Sobota (10 dogodkov), Nova Gorica (61 dogodkov), Novo mesto (73 dogodkov), Postojna (14 dogodkov), Ptuj (9 dogodkov), Slovenj Gradec (61 dogodkov) in Trbovlje (13 dogodkov).

Gasilci 10 poklicnih enot in 301 prostovoljnega društva so s cestišč, objektov, vozil in telekomunikacijskih vodov odstranjevali večje število podrtih dreves ter prekrivali odkrite strehe stanovanjskih, gospodarskih, kmetijskih, industrijskih in poslovnih objektov.

Včerajšnje neurje tudi našemu kraju ni prizaneslo. Imeli smo veliko dela, ekipa pa je tudi danes že na terenu. Pazite nase.. ????‍????????‍????

Posted by Pgd Gaberke on Utorak, 18. juli 2023.

Do prekinitev dobave električne energije je v torek zvečer prihajalo tudi na nekaterih mestih distribucijskega področja Elektra Primorska. Trenutno je brez električne energije še nekaj več kot 800 odjemalcev na Bovškem (Plužna, Talaj), Cerknem (Novaki, Ravne, Kladje, Šebrelje), Tolminskem (Sela nad Podmelcem, Logaršče, Lom, Gorenja Trebuša), Kobarid (Robič blok), Kanalskem (Avče, Doblar), Idrija (Rejci) in na Ajdovskem (Kovk), kjer bodo napake predvidoma najprej odpravljene.

Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane žice. Ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje, dela bodo potekala preko celega dneva, so sporočili z Elektra Primorska.

????OBVESTILO???? Včeraj je naše kraje prizadelo hudo neurje z vetrolomom. Najbolj prizadeto je območje centralnih...

Posted by PGD Novaki on Utorak, 18. juli 2023.

Podrta drevesa in veter so povzročili škodo na objektih, cestni in železniški infrastrukturi ter na vozilih. Na progi v Grosupljem je zaradi podrtih dreves prišlo do prekinitve železniškega prometa.

V občini Kostel je močan veter uničil šotorišče tabornikov, gasilci so evakuirali skupino 110 ljudi, od tega 70 otrok, v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara.

INTERVENCIJA: Včeraj se je tudi nad našim krajem razbesnelo neurje z močnim vetrom, ki je lomil drevesa, napeljave in...

Posted by Pgd Dolič-šentflorjan on Utorak, 18. juli 2023.

V naselju Dovje v občini Kranjska Gora so gasilci zaradi močnega vetra v prostore osnovne šole evakuirali 45 otrok, ki so taborili na prostem. V naselju Velike Malence v občini Brežice so gasilci iz kampa v prostore gasilskega doma evakuirali 98 tabornikov.

Posledice vetroloma so odpravljali tudi delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih podjetij.

Tudi danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek vremenoslovci napovedujejo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močnimi nalivi. V južni polovici Slovenije bo danes sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.

Sinčnje neurje je tudi v Celju pustilo kar nekaj posledic. Nasi sodelavci že sanirajo nastalo škodo.

Posted by Javno podjetje Zelenice on Utorak, 18. juli 2023.

V Sloveniji tudi danes napovedana neurja

Slovenijo je v torek prešla obsežna nevihtna linija. Veter je podirali drevesa in odkrivali strehe, v nekaterih delih države je bilo zvečer brez električne energije več tisoč odjemalcev. Kako obsežna je škoda torkovih neurij, bo bolj znano danes. Za popoldne in zvečer pa so napovedana nova neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi.
 
Močna nevihtna linija je v torek pozno popoldne dosegla severno Slovenijo in se razdelila na dva dela. Prvi se je usmeril proti Savinjski in prešel pas med Celjem in Mariborom. Zahodni del linije pa se je s severne Primorske usmeril nad Notranjsko, osrednjo Slovenijo in se pomaknil proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini.

Najmočnejši sunki vetra med 19:00 in 19:30.

Posted by ARSO vreme on Utorak, 18. juli 2023.

Na Kredarici je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu 136 kilometrov na uro. Na območju Črnomlja so zabeležili sunek vetra s hitrostjo 106 kilometrov na uro.

V številnih krajih so bile zvečer na terenu intervencijske službe, ki so odpravljale posledice neurja. To je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje med drugim odkrilo več streh stanovanjskih in gospodarskih objektov na območjih občin Celje, Laško, Rogaška Slatina, Slovenske Konjice, Šentjur, Velenje, Vojnik, Šoštanj. Po državi je brez električne energije ostalo več tisoč uporabnikov.

Vreme nad Slovenijo se je torek zvečer umirilo. Vendar pa se po napovedih Arsa tudi danes popoldne, zvečer in v noči na četrtek obetajo krajevna neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi.

Neurje z močnimi sunki vetra je sicer že prejšnji teden pustošilo v velikem delu Slovenije. V Cerknem so zaradi obilnih padavin poplavljali vodotoki, voda je drla po cestah in zalivala objekte. Toča je med drugim povzročila veliko škode na Dolenjskem in v Posavju, kjer je poškodovanih okoli 1350 hektarjev kmetijskih površin. Številne poljščine je uničilo tudi v delu Pomurja, predvsem apaški dolini ter na poljih od Rakičana proti Turnišču.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija