EU za "odločno, enotno" stališče glede varovanja podatkov

Evropska unija se je danes odzvala na zadnje novice o ameriškem vohunjenju v Evropi. Ob tem so se v Bruslju zavzeli za "odločno in enotno" stališče glede varovanja podatkov. Hkrati so poudarili, da so prenosni telefoni evropskih komisarjev varni pred prisluškovanjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Varstvo podatkov mora veljati, ne glede na to, ali gre za elektronsko pošto državljanov ali prenosni telefon Angele Merkel. Zdaj je čas za ukrepanje in ne samo deklaracije na vrhu EU," je v Bruslju izjavila neimenovana tiskovna predstavnica evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding.

S tem se je navezala na zakon o varovanju podatkov, ki je zaradi različnih stališč med 28 državami članicami EU blokiran več mesecev.

Sprejem zakonodaje "bi bil izraz neodvisne Evrope, saj bi to Evropi dalo kredibilnost do ZDA, ji dalo odločen in enoten glas v tej zadevi. Samo če smo enotni, smo kredibilni", so poudarili v Bruslju.

O aferi z ameriškim prisluškovanjem v Evropi naj bi govorili tudi na vrhu EU, ki se začne drevi. "Menim, da bomo o tem govorili," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala predsednica Litve, trenutno predsedujoče EU, Dalia Grybauskaite.

Neimenovani francoski vir pa je danes napovedal, da naj bi se nemška kanclerka Angela Merkel, ki so jo razjezile novice, da naj bi Američani prisluškovali njenemu prenosnemu telefonu, o tem ob robu vrha pogovarjala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

Ob tem je neimenovani tiskovni predstavnik Evropske komisije danes v Bruslju še dejal, da so prenosni telefoni evropskih komisarjev po oceni pristojnih oblasti varni pred prisluškovanjem.

"Ne dvomimo, da so telefonske napeljave v celoti varne," je dejal tiskovni predstavnik. Dodal je, da to velja tudi za prenosni telefon predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa.