EU sprožila postopek proti Hrvaški zaradi primanjkljaja

Finančni ministri EU so danes v Bruslju sprožili postopek proti Hrvaški zaradi presežnega javnofinančnega primanjkljaja. Rok za njegovo odpravo, torej za znižanje primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), je leto 2016.

Hrvaška je tako postala 17. članica EU, ki je v postopku zaradi presežnega primanjkljaja. V njem je od leta 2009 tudi Slovenija, za katero je rok za odpravo prekomernega primanjkljaja leto 2015.

Hrvaška mora znižati primankljaj

Hrvaška mora v skladu s priporočili, ki so jih danes potrdili ministri, primanjkljaj letos znižati na 4,6 odstotka BDP, v letu 2015 na 3,5 odstotka BDP, v letu 2016 pa na 2,7 odstotka BDP.

Hrvaški finančni minister Slavko Linić je danes v Bruslju napovedal, da bo hrvaška vlada ukrepe, s katerimi bo uresničila evropska priporočila za znižanje primanjkljaja, sprejela ta teden, ni pa želel govoriti o podrobnostih.

Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu o stabilnosti in rasti, kot zgornjo mejo za javnofinančni primanjkljaj določajo tri odstotke BDP, za javni dolg pa 60 odstotkov BDP.

Evropska komisija je v novembrski gospodarski napovedi Hrvaški za letos napovedala 6,4-odstotni primanjkljaj, po hrvaških projekcijah pa naj bi ta letos brez dodatnih ukrepov znašal 5,5 odstotka BDP.

Deli novico:

saj |  28 .01. 2014 ob  15: 55
bo nlb pokril minus, pa đanković in pavčar, pa orožar bo nekaj prispeval