EU ŠE POVEČUJE PROIZVODNJO STRELIVA: Pol milijarde evrov za dobavo orožja Ukrajini

Svet

Svet EU in Evropski parlament sta v četrtek dosegla dogovor o načrtu za povečanje proizvodnje streliva v EU na milijon kosov letno. Predlog, ki ga je maja predstavila Evropska komisija, predvideva vzpostavitev 500 milijonov evrov vrednega instrumenta, ki bo omogočil pospešitev dobave streliva Ukrajini.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na Twitterju pozdravila politični dogovor o zakonodajnem predlogu, ki bo "okrepil proizvodne zmogljivosti EU in pospešil dostave streliva Ukrajini v tej ključni fazi vojne".

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton pa je v tvitu izpostavil, da je unija v samo dveh mesecih dosegla dogovor o zgodovinskem programu za financiranje krepitve svoje obrambne industrijske baze v podporo Ukrajini in varnosti EU.

V rekordnem času doseženi dogovor je pozdravila tudi obrambna ministrica predsedujoče Svetu EU Španije Margarita Robles. Izpostavila je, da je to še en dokaz neomajne zavezanosti EU podpori Ukrajini, krepitvi obrambne tehnološke in industrijske baze EU ter dolgoročnemu zagotavljanju varnosti in obrambe državljanov EU, so sporočili iz španskega predsedstva EU.

Predlog predvideva 500 milijonov evropskih sredstev za sofinanciranje projektov v članicah EU za povečanje proizvodnih zmogljivosti streliva ter posledično odpravo trenutnega pomanjkanja streliva, raket in njihovih sestavnih delov v EU. Odpira tudi pot državam, da del svojih nacionalnih programov reform in kohezijskih skladov uporabijo za podporo tej proizvodnji.

Gre za del načrta, v skladu s katerim namerava EU Ukrajini dobaviti milijon topniških izstrelkov v enem letu. Načrt poleg okrepitve proizvodnih zmogljivosti predvideva skupno naročanje streliva za Ukrajino in pa dobave iz lastnih zalog. Za sofinanciranje dobav streliva, ki ga bodo naročile skupaj, je na voljo milijarda evrov iz evropskega mirovnega instrumenta. Še milijarda evrov pa za dobave iz lastnih zalog.

Doseženi dogovor morata zdaj še uradno potrditi Svet EU in Evropski parlament, v veljavo pa naj bi po načrtih stopil do konca meseca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  07 .07. 2023 ob  11: 44
odlična novica, ker vsepovsod po Evropi primanjkuje zdravil, se bomo zdravili s puškami