EU BO PREDLAGALA UVEDBO "CEPILNEGA POTNEGA LISTA": Slovenija idejo podpira

Svet

Evropska komisija bo danes predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja v času pandemije novega koronavirusa in s tem tudi spodbudilo turizem, ki ga je covid-19 močno prizadel. Potrdilo naj bi vključevalo informacije o cepljenju, testiranju oziroma prebolevnosti.

Čeprav se je potrdila prijelo ime "cepilni potni list", v Bruslju izpostavljajo, da ga ne imenujejo tako, temveč digitalno zeleno potrdilo, ki bo vključevalo podatke o cepljenju, negativnem testu PCR oziroma prebolevnosti, pri čemer pa so nekatera pomembna vprašanja v povezavi z imunostjo še odprta.

Ta potrdila naj bi olajšala potovanje cepljenim in necepljenim osebam, saj bi odpravila obveznost karantene ter s tem spodbudila turizem, za kar si odločno prizadevajo zlasti države z močnim turističnim sektorjem. V minulih tednih se je v povezavi s tem izpostavljalo vprašanje, ali bodo v okviru tega potrdila priznavali tudi cepljenje z ruskim ali kitajskim cepivom.

Članice naj bi v skladu z osnutkom predloga po poročanju tujih medijev samodejno vzajemno priznavale cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), a posamezna država bi lahko na primer priznala tudi cepljenje s Sputnikom V, če bi želela. Predlog bo danes predstavila predsednica komisije Ursula von der Leyen ob spremstvu komisarjev za pravosodje in notranji trg, Didierja Reyndersa in Thierryja Bretona.

Slovenija podpira zakonodajo o digitalnem zelenem potrdilu, ki bo olajšalo prosto gibanje oseb in transport, ter pri tem izpostavlja, da je treba upoštevati načelo nediskriminacije, je v torek povedal minister za zdravje Janez Poklukar po zasedanju ministrov EU za zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  17 .03. 2021 ob  09: 45
Kdo to podpira, slovenska vlada ( koruptivna, nesposobna, arogantna, tista ki ni zmagala na volitvah ...) ali slovenski narod ? To so klasične diskriminacije In to odpira Pandorino skrinjico ( potem bi pedofil moral nosit trak na roki ker je potencijalno nevaren In temu podobno )... klasične neumnosti psihopatne politike In JJ
4ugoketo |  17 .03. 2021 ob  09: 33
Slovenija to idejo ne podpira. Slovnija smo tudi mi.
Ajde, gremo na referendum.
čeprav, zakaj bi odločali o nečem takem.
Imamo ustavo in mednarodne konvencije.
celo who je odsvetoval uvajanje "žigosanja"