EU bo lahko v ZDA znova izvažala govedino

EU bo lahko po dolgih letih kmalu znova izvažala govedino v ZDA, je sporočila Evropska komisija. Izvoz govedine v največje gospodarstvo na svetu je bil prepovedan od leta 1998, do prepovedi pa je prišlo zaradi bolezni norih krav. S tem bo odstranjena pomembna ovira pri sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA.

Kot so pojasnili v Bruslju, se je ameriško ministrstvo za kmetijstvo odločilo, da ameriško zakonodajo prilagodi mednarodnim standardom. Gre za dobrodošel, čeprav pozen korak v smeri odprave prepovedi uvoza evropske govedine, so dodali. EU bo lahko izvoz govedine v ZDA uvedla v 90 dneh po objavi sprememb ameriške zakonodaje v ameriškem zveznem uradnem listu.

V uniji se ob tem pričakuje, da bodo ZDA kmalu umaknile tudi preostale omejitve, vezane na uvoz evropskega ovčjega in kozjega mesa.

Bolezen norih krav oz. bovina spongiformna encefalopatija (BSE) pri ljudeh povzroča odmiranje možganov, bolezen pa je v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja najhuje prizadela Veliko Britanijo.

ZDA so zaradi nje leta 1998 prepovedale uvoz govedine iz Evrope, to pa je bil doslej velik kamen spotike v pogajanjih za ambiciozen prostotrgovinski sporazum med EU in ZDA.

EU in ZDA bodo sicer drugi krog pogajanj na temo sporazuma oz. Čezatlantskega partnerstva za trgovino in naložbe (TTIP) izvedle prihodnji teden. Prvi krog je bil zaključen julija, tretji pa je predviden za sredino decembra. Obe strani si želita čimprejšnjega dogovora, a prihaja do zapletov - poleg nesoglasij na področju kmetijstva je napredek zaustavila tudi prisluškovalna afera.

S sporazumom bi nastalo največje svetovno prostotrgovinsko območje. Dogovor naj bi se v EU in ZDA pozitivno odrazil tudi na rasti in na trgu dela.

Deli novico: