EU BI 'KAZNOVALA' TUDI PUTINOVO LJUBICO? Madžarska novih sankcij ne bo podprla!

Svet

EU naj bi na seznam novih sankcij proti Rusiji uvrstila tudi nekdanjo rusko gimnastičarko Alino Kabajevo, domnevno partnerko ruskega predsednika Vladimirja Putina, zaradi njene vloge v propagandi Kremlja in tesnih vezi s Putinom. O predlogu šestega svežnja sankcij naj bi sicer danes razpravljali veleposlaniki članic EU. Madžarska je že povedala, da teh sankcij ne bo podprla.

Vladimir Putin in Alina Kabajeva

Kabajeva naj bi bila vključena na seznam posameznikov v okviru šestega svežnja sankcij, ki ga je v sredo v odziv na nadaljevanje ruske agresije proti Ukrajini predlagala Evropska komisija, je razvidno iz dokumenta, v katerega je v četrtek dobila vpogled francoska tiskovna agencija AFP.

O predlogu novih sankcij proti Rusiji naj bi danes v Bruslju razpravljali stalni predstavniki članic EU. Če bodo sprejete, bi to za Kabajevo pomenilo prepoved vstopa in zamrznitev premoženja v EU. Predlog sankcij Kabajevo označuje kot predsednico upravnega odbora holdinga National Media Group, ki ima pomembne deleže v skoraj vseh večjih ruskih državnih medijih.

Mediji ruskemu predsedniku že leta pripisujejo razmerje z 38-letno Kabajevo, s katero naj bi imel tudi otroke, kar pa je Putin v preteklosti zanikal, še navaja AFP.

Ursula von der Leyen

Predlog šestega svežnja sankcij, ki ga je v sredo predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, med drugim vključuje postopno prepoved uvoza ruske nafte do konca leta, izključitev treh ruskih bank, med njimi tudi največje banke Sberbank, iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift in prepoved oddajanja treh ruskih državnih televizij v EU, med katerimi AFP omenja tudi Rusijo 24 in Rusijo RTR.

Med ostalimi posamezniki, proti katerim EU širi seznam sankcij, naj bi bili tudi vodja ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril, več visokih vojaških uradnikov, ki naj bi zagrešili vojne zločine v ukrajinskem kraju Buča, ter družinski člani tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova.

Viktor Orban

Madžarska nov sveženj sankcij ne podpira

Predlog komisije mora sedaj potrditi vseh 27 držav članic soglasno. Več držav je sicer izrazilo nestrinjanje s predlogom glede embarga na uvoz ruske nafte. Madžarska ne namerava podpreti novega svežnja sankcij, je danes dejal predsednik vlade Viktor Orban. Dodal je, da bi sedanji predlog Evropske komisije pomenil "atomsko bombo" za madžarsko gospodarstvo, ki je odvisno od ruske nafte, poročajo tuje agencije. "Ne želim se prerekati z EU, ampak sodelovati, vendar je to mogoče le, če bodo upoštevali naše interese," je dejal in dodal, da Madžarska pričakuje nov predlog Evropske komisije.

Hkrati je dejal, da Madžarska ne bo podprla uvrstitve vodje ruske pravoslavne cerkve patriarha Kirila na črno listo, saj gre za vprašanje verske svobode. Ponovil pa je tudi stališče Madžarske, da v sosednjo Ukrajino ne bo poslala nobenega orožja, saj bi te pošiljke lahko postale tarče ruskih napadov na območju, kjer živijo tudi etnični Madžari.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  07 .05. 2022 ob  13: 21
Borba za Ukrajino al bo od Evrope al od Rusije
pinkopalinko |  06 .05. 2022 ob  11: 30
ni nujno, da je čisto isto. Če jo ti preživljaš in ji kupuješ drage stvari, ni nujno da bo dobila novega jebača, ki si bo lahko to privoščil. Se bo morda morala ceneje prodajati.
anton |  06 .05. 2022 ob  11: 24
Če EU da embargo na rusko nafto, je to isto kot, če dam jaz ženi embargo na seks. Jaz bom brez, baba pa bo takoj našla drugega odjemalca ...