Estonija že izšla iz recesije

Estonija je v letošnjem tretjem četrtletju na ravni trimesečja zabeležila 0,4-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP). S tem je država izplavala iz kratke recesije, je danes objavil estonski statistični urad.

Baltska država je bila v recesiji od letošnjega drugega četrtletja. Krčenje gospodarstva ji je uspelo v tretjem četrtletju ustaviti predvsem s trgovino, občutnejšo rast pa ji je onemogočilo gradbeništvo, ugotovitve statistikov povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Estonija je v drugem četrtletju na ravni trimesečja sklenila z 0,2-odstotnim krčenjem gospodarstva, v prvem četrtletju pa je bil padec BDP enoodstoten.

V tretjem četrtletju je država na ravni trimesečja torej zabeležila 0,4-odstotno povečanje obsega BDP, prav tolikšna pa je bila tudi njena gospodarska rast na letni ravni.

Lani se je BDP Estonije okrepil za 3,9 odstotka, potem ko se je leto dni pred tem za rekordnih 9,6 odstotka.

Estonsko finančno ministrstvo državi medtem za letos napoveduje 1,5-odstotno, za prihodnje leto pa 3,6-odstotno rast. Vsaj letošnja številka pa bi bila lahko nekoliko nižja, je danes priznal tiskovni predstavnik estonske vlade Rainer Laurits.

Estonija šteje 1,3 milijona prebivalcev in je prva država nekdanje Sovjetske zveze, ki se je pridružila območju evra. To se je zgodilo leta 2011.

Deli novico: