ERJAVEC PRITRDIL ŠARCU: "Če bo takšna ocena, bomo okrepili prisotnost vojske na meji"

Slovenija

Minister za obrambo Karl Erjavec je po včerajšnji napovedi premierja Marjana Šarca o večji prisotnosti policistov in tudi vojakov na južni meji dejal, da je dobro, da naredijo "vse, kar je treba, da se bodo ljudje na meji počutili varne". "Če bo takšna ocena, bomo okrepili svojo prisotnost," je zagotovil.

Šarec si je včeraj v družbi notranjega ministra Boštjana Poklukarja in generalne direktorice policije Tatjane Bobnar ogledal razmere ob meji s Hrvaško, kjer domačini opozarjajo na težave zaradi nezakonitih prehodov meje. Po srečanju s predstavniki Občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative je napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov na meji. Poleg tega je policija že oz. bo nakupila tudi tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje in tehnične ovire.

Erjavec, sicer prvak DeSUS, se je na dogajanje odzval v izjavi po popoldanskih strankarskih aktivnostih. Med drugim je spomnil, da se je tudi sam pred časom pogovarjal z županom Ilirske Bistrice Emilom Rojcem, ki mu je povedal, da ljudem ob meji zelo veliko pomeni, če je prisotna tudi Slovenska vojska. Tako podpira ukrepe za zagotovitev občutka varnosti državljanov. Strinja se, da ne le Slovenija, pač pa ves svet ni več tako varen, kot je bil pred časom. "Svet je vsak dan manj varen, vidimo, kakšni so problemi," je dejal in naštel Sirijo, Iran, masovne migracije, terorizem in organiziran kriminal.

Po Erjavčevih navedbah se je treba zavedati, da se je svet spremenil in zato je zadovoljen, da so v petek javno razpravljali o strategiji o nacionalni varnosti, kjer se bo treba opredeliti, koliko smo pripravljeni dati finančnih sredstev in drugih resursov za to, da bo Slovenija bolj varna.

Z nasprotnim stališčem pa so se včeraj oglasili v Levici, kjer "obsojajo vsakršno povečevanje represije, nadzora in omejevanja človeških svoboščin". Kot je v izjavi dejal vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec, vidijo postavljanje dodatne ograje, nakupovanje dronov in širjenje pooblastil policije kot podrejanje diskurzu ogroženosti, ki ga vodi desnica. "S tem vlada pristaja na tak diskurz in išče rešitve na napačnih mestih," je prepričan. Šarec je sicer včeraj dejal, da varovanje meje poteka skladno s pričakovanji in da ne morejo pristajati na strašenja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Anica |  10 .07. 2019 ob  11: 05
Lili, da jih nazivamo s " Kekci" ni ravno na mestu. Kekec je bil pozitiven lik. Bolj smiselno bi bilo, da se jih naziva z ROŽLETI.
Lili |  09 .07. 2019 ob  08: 05
meni se prav bruha ko gledam in poslušam te kekce! Samo nakladanje! Pojma nimajo kako bi se lotili problema!