Erdogan za korupcijski škandal znova obtožil sodnike

Svet

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je odgovornost za korupcijski škandal, ki je dodobra zatresel njegovo vlado, danes znova pripisal sodnikom. Obtožil jih je, da delajo za "določene kriminalne skupine", da bi "očrnili nedolžne ljudi".

"Nekateri sodniki žal delujejo usklajeno z določenimi kriminalnimi skupinami in v sodelovanju z določenimi mediji, da bi z razkritjem zaupnih dokumentov očrnili nedolžne ljudi," je dejal Erdogan v govoru na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v Manisi za vzhodu države. "Hočemo enotnost, solidarnost. To zlobno zaroto so sprožila nekatera gibanja, mediji in poslovni ter politični krogi v Turčiji," je dodal.

Znova je izjavil, da so preiskavo o korupciji, ki je s položajev odnesla tri ministre njegove vlade, zakuhale "tolpe znotraj države". Turški premier je s tem ciljal na gibanje Gülen, ki je ime dobilo po nekdanjem Erdoganovem zavezniku Fethullahu Gülenu. Ta vplivni klerik, ki živi v ZDA, ima menda dobre zveze v turškem pravosodju, policiji in političnih krogih.

Erdogan želi prikazati v javnosti, da je preiskava korupcije škodljiva za celotno Turčijo in ne samo za njega in njegovo stranko AKP. Vendar ga je poskus, da bi preiskavo pometel pod preprogo, pripeljal v spor s pravosodje. Turško ustavno sodišče je namreč v petek razveljavilo Erdoganov dekret, s katerim je poskušal omejiti policijo pri preiskovanju korupcije.

Erdogan je dan pred tem odstavil tožilca, vpletenega v preiskavo, Muammerja Akkas, ki je odkrito spregovoril o pritiskih na preiskavo. "Za koga delate?" se je vprašal Erdogan. "Nimate pravice vplivati na postopek v zvezi z vladno uredbo (...) Kršili ste ustavo," je dodal.

Erdoganova vlada je prav tako zavrnila pozive iz EU, naj se obtožb o korupciji lotijo na "transparenten in nepristranski način". "Pozivam naše evropske prijatelje, naj se vzdržijo vnaprejšnjih sodb, ko komentirajo dogodke, povezane s turškimi notranjimi zadevami, ki imajo politične razsežnosti," je Bruslju odgovoril minister za evropske zadeve Mevlut Cavusoglu.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steimeier pa je danes izjavil, da bo postopanje Ankare v tej zadevi "služilo kot test za vsakega politika, ki trdi, da spoštuje pravno državo".