ERDOGAN V POPOLNO ZAPRTJE TURČIJE: Če si želite tja na počitnice, pa noben problem

Svet

Turčija bo šla v četrtek v novo zaprtje javnega življenja zaradi širjenja novega koronavirusa, je v ponedeljek napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zaprtje države naj bi trajalo najmanj do 17. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ne bodo pa novi ukrepi veljali za turiste, so sporočili iz Ankare.

Epidemija koronavirusa v Turčiji, ki ima 84 milijonov prebivalcev, je znova v razmahu. V ponedeljek so v državi zabeležili 37.312 primerov okužbe, v zadnjih dneh pa beležijo tudi okoli 350 smrtnih primerov zaradi covida-19 na dan, kar je več kot v prvih dveh valovih lani. "Hitro moramo znižati število okužb pod 5000 na dan," je v televizijskem nagovoru pozval Erdogan. Napovedal je popolno zaprtje javnega življenja v državi. Zaprti bodo vsi lokali in trgovine z nenujnim blagom. Uvedena bo nočna policijska ura med 19. in 5. uro zjutraj, ko bodo ljudje svoja stanovanja lahko zapustili le v izjemnih primerih.

Prepovedali bodo tudi gibanje med regijami, prvič bodo ob nedeljah zaprli tudi trgovske centre, navaja AFP. Ukrepi naj bi bili sicer namenjeni predvsem znižanju števila dnevnih okužb pred tradicionalnimi družinskimi srečanji ob praznovanju zaključka muslimanskega svetega meseca ramadan. Ta se bo končal konec maja. Poleg tega tudi v Turčiji težave povzroča počasno cepljenje. Doslej so z dvema odmerkoma cepili okoli osem milijonov ljudi, kar je manj kot deset odstotkov populacije.

Notranje ministrstvo je zatem sporočilo, da bodo turisti izvzeti iz novega ukrepa. Minister za turizem Mehmet Nuri Ersoy je danes pojasnil, da se bodo kljub splošnemu "lockdownu" v državi turisti lahko še naprej neovirano gibali. "Naši najbolj obiskani in najpomembnejši muzeji in arheološka najdišča bodo še naprej odprti," je povedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Turisti že doslej niso bili deležni omejevalnih ukrepov, ki so veljali v Turčiji. "V določenem smislu je v Turčiji bolje, če si turist," je komentiral minister Ersoy. Turizem je pomembna gospodarska panoga v Turčiji, ki jo je pandemija covida-19 močno prizadela. Glede na uradne podatke so lani v državi zabeležili 70 odstotkov manj turističnih obiskov kot v letu 2019.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija