ERDOGAN OSTAJA PREDSEDNIK: Čestitala mu je tudi Pirc Musarjeva (FOTO, VIDEO)

Svet

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zvečer razglasil zmago v drugem krogu predsedniških volitev, v katerem se je pomeril s kandidatom združene opozicije Kemalom Kilicdaroglujem. Kasneje je njegovo zmago potrdila tudi turška volilna komisija. Čestitala mu je tudi naša predsednica Nataša Pirc Musar. V čestitki na Twitterju je med drugim zapisala, da se "veseli nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo".

Glede na začasne izide, ki jih je pozno zvečer objavila turška volilna komisija, je Erdogan v drugem krogu predsedniških volitev dobil je 52,14 odstotka glasov, Kilicdaroglu pa 47,86 odstotka.

Erdogan se je že nekaj ur prej v nastopu pred privrženci v Istanbulu zahvalil volivcem, ker so mu izrazili zaupanje, da bo še pet let vodil državo. "Turčija je danes zmagala," je zbrani množici dejal Erdogan.

Bize yeni bir zafer daha yaşatan milletimiz var olsun. Türkiye Yüzyılı kutlu olsun. Büyük Türkiye zaferimiz hayırlı olsun. ????????

Posted by Recep Tayyip Erdoğan on Nedjelja, 28. maj 2023.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je po Erdoganovi razglasitvi zmage v turških mestih izbruhnilo navdušenje, ljudje so se zbirali ne le okoli njegovega doma v Istanbulu, temveč tudi okoli predsedniške palače v Ankari in na trgih, med njimi na istanbulskem trgu Taksim.

Kilicdaroglu je zvečer posredno priznal poraz, ko je dejal, da je žalosten zaradi prihodnosti, ki čaka Turčijo. "Globoko sem žalosten zaradi težav, ki so pred državo," je dejal na sedežu svoje stranke v Ankari ter se zahvalil 25 milijonom Turkov, ki so glasovali zanj.

"Na teh volitvah se je kljub represiji jasno izrazila volja ljudi po zamenjavi avtoritarne vlade," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal kandidat združene opozicije.

69-letni Erdogan, ki je v Turčiji kot premier in predsednik na oblasti že 20 let, bo tako na čelu države še pet let. Po ustavnih spremembah, sprejetih leta 2017, imajo v Turčiji predsedniški sistem.

Posted by Recep Tayyip Erdoğan on Nedjelja, 28. maj 2023.

Pred prvim krogom pred dvema tednoma je sicer kazalo, da bi utegnil opozicijski kandidat Kilicdaroglu poraziti Erdogana, saj se Turčija v zadnjih letih sooča z gospodarskimi težavami, februarja pa jo je prizadel še uničujoč potres, ki je terjal več kot 50.000 žrtev.

A Erdoganu je 14. maja le malo zmanjkalo do zmage v prvem krogu.

74-letni Kilicdaroglu, ki v primerjavi z Erdoganom velja za umirjenega politika, je pred drugim krogom spremenil taktiko in ubral bolj populistično pot. Obljubljal je, da se bo Turčija nemudoma znebila milijonov sirskih beguncev.

A očitno mu zasuk v desno ni pomagal oziroma ga je morda celo drago stal, zlasti pri volivcih iz pretežno kurdskih regij, ki so ga v prvem krogu večinoma podprli.

“Bugün kimse kaybetmemiştir, 85 milyonun tamamı kazanmıştır” https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/147331/-bugun-kimse-kaybetmemistir-85-milyonun-tamami-kazanmistir-

Posted by T.C. Cumhurbaşkanlığı on Nedjelja, 28. maj 2023.

Turški predsednik medtem že dobiva tudi čestitke iz tujine, med prvimi sta mu čestitala madžarski premier Viktor Orban in katarski emir Tamim Bin Hamad.

Erdoganu je že čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin, poroča britanski BBC. Kasneje mu je čestital tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Čestitali so mu tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter se zavzeli za nadaljnje sodelovanje.

Volilna udeležba je bila po poročanju Anadolu za štiri odstotne točke nižja kot v prvem krogu pred dvema tednoma, kar bi na koncu lahko znašalo okrog 85 odstotkov.

V prvem krogu je Erdogan dobil približno 49,5 odstotka, njegov tekmec Kilicdaroglu pa nekaj manj kot 45 odstotkov.

Volivci so takrat odločali tudi o sestavi novega parlamenta. Erdoganova Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je skupaj z ultranacionalistično stranko MHP brez večjih težav dobila večino v 600-članskem parlamentu.

Čestitala mu je tudi naša predsednica Nataša Pirc Musar

"Čestitke Recepu Tayyipu Erdoganu ob ponovni izvolitvi za turškega predsednika. Veselimo se nadaljevanja strateškega dialoga med Slovenijo in Turčijo, krepitve partnerstva v Natu ter spodbujanja miru in varnosti v svetu," je na Twitterju zapisala Musarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  29 .05. 2023 ob  16: 23
ŠKIFO !