EPILOG INCIDENTA NA STRUNJANSKI PLAŽI? Izvedeli smo, kakšna usoda je doletela varnostnika

Piran

Bo incident, ki se je v preteklem vikendu odvil na strunjanski plaži, naposled dobil epilog? Na naša vprašanja so se odzvali v podjetju Prosignal, kjer je zaposlen "zloglasni" varnostnik in nam pojasnili okoliščine sobotnega dogajanja. Izvedeli smo tudi, kakšna usoda je doletela omenjenega varnostnika. 

Spomnimo, nekdanji udeleženec resničnostnega šova Big Brother Tomaž Jeraj se je z varnostnikom zapletel v verbalni prepir zaradi otroškega senčnika in stola. Prepir je tudi posnel in kasneje delil na družbenem omrežju Facebook. Po Jerajevem pričevanju, varnostnik njegovi družini ni dovolil uporabe otroškega senčnika in stola, saj da gre za kršitev kopalniškega reda.

Za komentar smo že prosili tudi Terme Krka, ki upravljajo z omenjeno plažo, kjer so nam pojasnili, da skušajo s takšnimi pravili zagotoviti varnost obiskovalcev – vnos lastnih senčnikov je denimo prepovedan zaradi nevarnosti nenadnega vetra. Dodali pa so tudi, da je bilo v dotičnem primeru ravnanje varnostnika "individualno" in "ni bilo v skladu s sicer življenjsko zastavljenimi pravili", zato so varnostno službo zaprosili za zamenjavo osebja.

Javnost se je zato spraševala, ali bo varnostnik odpuščen?

Mnogi so mu po tem stopili v bran z argumenti, da je zgolj opravljal svoje delo in sledil navodilu nadrejenih. Nekateri so zatrjevali celo, da je bil "varnostnik glede na rafal dotičnega gospoda zelo vljuden in strpen".

Zgodba se je nato ponovno zapletla. Slovenske novice so namreč objavile pričevanje njihove bralke, ki naj bi se na tej isti plaži sprla z varnostnikom. Še več, zaradi uporabe lastnega stola, naj bi bila skupaj z možem deležna groženj s strani varnostnika, zagrozil naj bi jima celo z lisicami.

Za pojasnilo smo zaprosili tudi podjetje Prosignal d.o.o., kjer je omenjeni varnostnik zaposlen. Kot so nam uvodoma pojasnili, so se odločili za razjasnitev okoliščin, kar je "pošteno tudi do zaposlenega, ki je bil grobo javno izpostavljen".

Uvodoma so za naš portal navedli, da je Prosignal d.o.o. družba za zasebno varovanje, ki svojo dejavnost opravlja že vse od osamosvojitve Slovenije. "Nismo največji tim, a smo velika družina, ki svoje poslanstvo na slovenskem opravlja odgovorno, strokovno, kakovostno in zakonito. Nismo popolni, a se trudimo svoje napake prepoznati in jih odpraviti. Že skoraj tri desetletja torej opravljamo vse vrste varovanja, imamo svoj lasten varnostno nadzorni center ter kader, na katerega smo ponosni. Predvsem pa to delo radi in srčno opravljamo."

Druga plat zgodbe

"Varnostnik je na plaži v Strunjanu opravljal svoje delo, tako kot že vse od začetka poletne turistične sezone. Urejen, usposobljen in strokoven je odgovorno in dosledno skrbel za red in varnost na varovanem območju. Prijazno in mirno je pristopil do družine, saj je opazil, da uporabljajo svoj dežnik in jih opozoril na jasno označena navodila, ki jih je predpisal upravitelj plaže v Strunjanu. Zaradi velike gneče na obali bi bil brez predpisanega reda na plaži velik kaos," pojasnjujejo.

"Nihče ne pomisli, da navodila niso sama sebi namen, temveč pomenijo velik izogib tveganja za varnost in zdravje ljudi ter njihovega imetja. Po tem, ko je varnostnik pravilno, skladno s predpisanim redom na varovanem območju družino pozval k upoštevanju pravil, je gospod Jeraj zelo burno odreagiral, se do varnostnika neprimerno obnašal, ga žalil, nanj kričal vpričo drugih obiskovalce plaže, s tem pa vse, nič hudega sluteče prisotne, vznemirjal pri sproščenem dopustniškem utripu. Navzoče je celo pozival k protestu," so navedli.

"Varnostnik je ponovno mirno pozval družino k upoštevanju pravil, a njegovih odredb niso upoštevali. Zaradi tega je varnostnik obvestil policijo, ki je g. Jeraju izdala plačilni nalog zaradi neupoštevanja odredbe varnostnika, gospod Jeraj pa je nato odstranil nedovoljene predmete," so še dodali.

Kot navajajo v podjetju Prosignal d.o.o., je varnostnik postopal zakonito in strokovno in pri svojem delu ni kršil zakonskih določil in predpisane reda na varovanem območju. "Zgolj za informacijo – pred časom je na eni izmed slovenskih plaž odpihnilo senčnik deklici v glavo, ki je zaradi tega oslepela na eno oko," so še dodali.

Bo varnostnik ob službo?

Ker so v Termah Krka pojasnili, da so zaprosili za premestitev omenjenega varnostnika, smo na družbo Prosignal naslovili tudi vprašanje, kakšna sankcija bo doletela njihovega uslužbenca. "Varnostnik ni bil premeščen, še manj, da bi bil ob službo. Varnostniku ni možno očitati nobene kršitve, zato ni razloga, da bi bil v zvezi z dogodkom sankcioniran. Prav tako naročnik ni zahteval menjave, temveč je bil njegov predlog glede zamenjave namenjen temu, da bi se varnostnik začasno izognil izpostavljenosti javnosti pri opravljanju svojega dela," so nam pojasnili.

Je šel varnostnik s svojim ravnanjem res predaleč? Pri družbi za zasebno varovanje poudarjajo, da je pri svojem delu ravnal profesionalno in skladno s smernicami kodeksa zasebnega varovanja. "Delovne naloge varnostnika so predpisane z redom na varovanem območju, ki na vstopu na plažo v Strunjanu pisno in slikovno prepoveduje uporabo lastnih senčnikov in ležalnikov. Do obiskovalcev plaže se ni vedel neprimerno, dejstvo pa je, da ljudje odredb varnostnika pogosto ne sprejemajo in se nanje negativno odzivajo. Za nekatere že prijazno ali dobronamerno opozorilo predstavlja težavo".

Kot odgovarjajo nadalje, se varnostniki vse pogosteje srečujejo z nestrpnostjo posameznikov.

"To ni težava zgolj z izvajanjem varovanja na plaži v Strunjanu, temveč je varnostno osebje pogosto v neugodnem položaju, deležno kritik, žaljivk in nestrinjanja ter nasprotovanja predpisanim navodilom, prepovedim ipd. Ljudje se vse preveč opirajo na svoje pravice, pri tem pa pozabijo na dolžnosti in odnos do soljudi. Varnost je namreč ena izmed osnovnih človekovih vrednot, kot pogoj za mirno in kakovostno življenje – bivanje in delovanje ter razvoj družbe, česar se žal marsikdo premalo zaveda," priznavajo v podjetju Prosignal.

Po besedah Jeraja naj bi mu varnostnik grozil, da bo ob neupoštevanju pravil poklical okrepitve, zato smo podjetje zaprosili tudi za pojasnilo o tem. Kot navajajo, lahko varnostnik zaradi neupoštevanja zakonite odredbe obvesti policijo, ki lahko kršitelju izda plačilni nalog.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
MarijaM |  07 .08. 2021 ob  09: 12
-12
Baje je v Savudriji odpihnilo en ležalnik ki je ubil družino čehov. Še zdaj iščejo ostanke. Prav zaradi takšnih tragedij Krka ne dovoli lastnih rekvizitov, ker le njihovi so certificirano odporni na vremenske ujme.
kjočola |  06 .08. 2021 ob  22: 23
41
Zadeva je zelo enostavna:
1) če prideš na urejeno plažo, spoštuješ pravila, cene, pogoje, red... upravljalca/ / koncesionarja
ali
2) greš na neurejeno plažo (skale....) in tam upoštevaš "svoje"pogoje. kar seveda ne pomeni, da lahko "serješ" po plaži, kot si marsikdo predstavlja


td |  06 .08. 2021 ob  21: 32
59
Edini problem v tej zgodbi je jerajobizgec, ki bi mu prepovedal, da sploh še hodi na obalo. Vsa podpora varnostniku.
ManofSteel |  06 .08. 2021 ob  21: 26
34
Delam z ljudmi...delal sem tudi kot varnostnik...česa takega ne pomnim, da bi ljudje bili taki arogantneži in brezobzirni kujoni na kubik. Dobrto jutro vsem....zdaj razumete v kakem dr**** smo...
Istrijan |  06 .08. 2021 ob  21: 16
23
Pravila so pravila. Tako za forešte ko za nas in prav je tako (nočemo "texasa").
Ta "znani" državljan pa ima dosti botov probleme...in vedno drugi krivi (zanimivo a?).

Pravite, da je velik strošek za 4 člansko družino najet ležalnik in ombrelon?
Po podatkih iz strani TK je cena za 2 ležalnika in ombrelon 16€. Recimo, da dodamo še 2 ležalnika je to 28€ ali 2 kompleta, ku je en ombrelon premalo, je to 32€.
To je drago? Ma vi hodiste kdaj smučat?
KG dnevna vozovnica za odraslega 32€...alora 64€ za en dan.

Ku nimaš za ombrelon ali upoštevaj pravila ali hodi tam, ku lahko imaš svojega (eee ja, ma tam ni tako "fancy" ku tam, ko so bili špendani tisočaki...).

Brižni mi s tem "domačim turizmom", ki je toliko domač ku una žemlja od doma prinešena...
Menebriga |  06 .08. 2021 ob  20: 33
Logično je, da je Krka Strunjan kot upravljavec plaže postavila svoja pravila obnašanja, saj je nenazadnje zgledno uredila plažo, jo postavila na nek višji nivo. Obiskovalci imamo brezplačno na razpolago tuše in sanitarije, gostinsko ponudbo z zasoljenimi cenami, take so tudi cene ležalnikov in senčnikov. Morda ljudje ne bi hoteli nositi svojih rekvizitov na plažo, če bi oni imeli bolj zmerne cene. Tako pa je strošek najema za 4-člansko družino kar precejšen. Na delu plaže, kjer je dovoljeno imeti lasten ležalnik in senčnik, pa se pojavijo težave. Tam lahko veter"odnese" senčnik v glavo obiskovalcu, ker tam varnostniki nimajo pristojnosti, tam lastnike psov ne preganjajo varnostniki, tam nihče ne nadzira ničesar. Krka je kljub lastni investiciji s tistega dela odstranila vse koše za smeti, populila vse talne svetilke, po tleh ležijo čiki. Skratka - desno od Cavedina je nikogaršnji teritorij, na katerem pa ti Krkaši prodajo ležalnik in senčnik, če si zaželiš. Denar vendar nikomu ne smrdi. Ta nikogaršnji del plaže je menda v upravljanju Okolja Piran, pardon Miškota, ki se mu ne sanja, da takšna plaža škodi ugledu Krke.
Moj nasvet gospodu "vplivnežu" iz Ljubljane pa mu svetujem, da naj si zaradi lastne in prihodnosti hčerke raje pouči o posledicah permisivne vzgoje pri otrocih in jo že v rani mladosti začne učiti, da je treba v družbi pravila spoštovati in ne izigravati.
galeb |  06 .08. 2021 ob  19: 42
37
@Artu
En majhen otroški dežniček enega majhnega otroka tukaj, en malo večji otroški dežniček malo večjega otroka tam, in malo naprej najstnik z večjim dežnikom, ki se bo bunil, če imajo lahko oni, bom imel tudi jaz... Ne gre tako. Pravila so pravila. Za vse. In sploh, če prideš v nek drug kraj, si ti tisti, ki boš upošteval njihova pravila, ne pa tako kot ti arogantni in vzvišeni kontinentalci, ki pridejo k nam in nam začnejo vsiljevati svoja pravila. Počutijo se, kot da je vse njihovo in so res brezobzirni.
Artu |  06 .08. 2021 ob  11: 28
-48
Prav je da se spoštujejo pravila in da se na to kopalce prijazno opozori vendar majhen otroški dežnik “ki ima narisane pravljične junake” nameščen pri tleh ki otroku verjetno veliko pomeni….v takih primerih bi morali biti varnostniki bolj življenski in razumeti da so družine na dopustu in en mali dežnicek ne ogroža nikogar.
Ištrijan |  06 .08. 2021 ob  11: 03
111
Kar me veseli v tej zgodbi po prebranem pojansilu je to, da je marginalec poln napuha, vzvišenosti, prepotentnosti, nesposbnosti razumevanja pravil obnašanja, ki semega seba očitno dojema kot "zvezdo" in se ima za pomembneža, od policije prejel zasluženo globo, domevam, da po kazenskih določbah zakona o zasebnem varovanju. Kar me žalosti je, da je bil oglobljen zgolj z globo v višini od 200 do 400 eur. Za prit razbivat jajca v Istro in se delat pametnega (beri: se pokazat za kakšnega idiota gre) bi si zaslužil veliko bolj konkretno kazen. Takšno, da bi se naslednjič krepko zamislil če se mu še kdaj splača zapustit svoje močvirje!
pinkopalinko |  06 .08. 2021 ob  10: 55
-99
Pizda, ker ne šljiviš polpismene budale v unifrmi še fašeš kazen! Pa kaj se lahko v tej državi vsak bedak z IQ ledene kave spravlja na ljudi. Ajde ne rečem, da ne upoštevaš plavih, ampak varnostnike? Saj vemo, dkoga jemljejo te službe. Vsakega, ki je preveč zabit za delat kaj drugega. Za tako plačilo je to logično.