EPIDEMIJA ZAČASNO OMILILA TEŽAVO PREZASEDENOSTI: Kaj pa sedaj; kako je v koprskem zaporu?

Koper

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij v odzivu na poročilo Sveta Evrope, iz katerega bi bilo mogoče sklepati, da prezasedenost zaporov v Sloveniji ni več težava, odgovarjajo, da to ne drži. Trenutna zasedenost vseh zaporov v Sloveniji je namreč 106,16-odstotna. Kakšna pa je v koprskem zaporu? 

Svet Evrope je nedavno objavil poročilo s statistiko o stanju v zaporih v 52 državah članicah Sveta Evrope v letu 2021. V njem ugotavlja, da se je število zapornikov v času epidemije covida-19, od leta 2020 do 2021, zmanjšalo, znižala se je tudi zasedenost zaporov, med drugim tudi v Sloveniji. V letu 2021 je bilo tako po podatkih iz poročila v Sloveniji od 100 zaporniških mest zasedenih 86.

A na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij opozarjajo, da se podatek o zasedenosti zaporov v Sloveniji nanaša na presečni datum, 31. januar 2021. "V tem času je bil v Sloveniji v veljavi interventni zakon, ki je med drugim glede izvrševanja zaporne kazni uveljavil ukrepe, ki so se izkazali kot učinkoviti že v prvem valu epidemije in so naslavljali težavo prezasedenih zaporskih zmogljivosti. Predvsem z ukrepom prekinitve zaporne kazni, pa tudi s predčasnimi odpusti s prestajanja kazni zapora in začasnim nepozivanjem sodišč na nastop kazni, smo lahko učinkoviteje in v skladu z varnostnimi standardi zasledovali cilj preprečitve širjenja covida-19. Pred uveljavitvijo določb interventne zakonodaje in tudi po izteku veljavnosti teh določb pa so bile zaporske zmogljivosti zopet prezasedene," so zapisali in dodali, da so ukrepi v interventni zakonodaji v času epidemije torej le začasno omilili težavo prezasedenosti slovenskih zaporov, vključno s koprskim, nikakor pa je niso odpravili.

Prezasedenost, ki jo poročilo posebej izpostavlja, je sicer v slovenskih zaporih prisotna že dlje časa. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi dolgoročno lahko težavo rešili le z izgradnjo novega zapora v Ljubljani, s katero bi reševali tudi prezasedene lokacije drugih moških zaporov.

Opozarjajo, da odbor Sveta Evrope za preprečevanje mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja ali kaznovanja že vrsto let spremlja zavezo naše države, da bo zagotovila nov zapor, saj trenutna zgradba ne ustreza sodobnim programom izvrševanja kazni. Objekti so dotrajani in energetsko neučinkoviti, prostorska zmogljivost pa ne ustreza prilivu zaprtih oseb, so zapisali.

BONUS VIDEO: S čim je bila onesnažena Rižana, smo priča ekološki katastrofi?

Je prezaseden tudi koprski zapor?

Z uprave za izvrševanje kazenskih sankcij so nam sporočili, da je prostorska zmogljivost Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper 106 zaprtih oseb, trenutna zasedenost pa je 104,7-odstotna, kar predstavlja pet oseb več od zmogljivosti kapacitet.

Kot so nam še pojasnili, je bilo v času epidemije oz. veljavnosti določb interventne zakonodaje (do vključno 31. marca 2021) skupno število predčasno odpuščenih obsojencev iz vseh slovenskih zaporov 217, od tega devet iz koprskega zapora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija