EPIDEMIJA ODNESLA DELOVNA MESTA TUDI NA KOPRSKEM: Občutno povečanje števila brezposelnih, a obstajajo tudi svetle točke

Koper

Pandemija koronavirusa se odraža tudi na številu brezposelnih. Na območju ZRSZ Koper se je marca prijavilo 633 oseb, kar je za 63 odstotkov več v primerjavi z lanskim obdobjem, še slabše pa so napovedi za april. Kljub vsemu pa le ni vse tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled. Eno izmed svetlih točk v tem trenutku predstavlja tudi eno izmed obalnih podjetij.

V marcu se je na območju Območne službe Zavoda republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) Koper na novo prijavilo 633 oseb. V primerjavi z marcem 2019 je število novo prijavljenih v evidenco brezposelnih oseb višje za 63 odstotkov.

Na zavodu sicer še nimajo končnih podatkov za april, a pojasnjujejo, da je glede na dnevno spremljanje že sedaj število novo prijavljenih trikrat večje kot lanskega aprila. Pričakujejo, da bo do konca tega meseca več kot 6.400 registriranih brezposelnih oseb.

Na koprskem zavodu za zaposlovanje drastično povečanje brezposelnih pripisujejo krizi zaradi pandemije. Tudi zaposlovanje v zadnjih dveh mesecih po pričakovanju ni obetajoče. V marcu se je z zavoda odjavilo 538 brezposelnih oseb od tega 411 zaradi zaposlitve. Število odjav je bilo za 19 odstotkov nižje v primerjavi z marcem 2019, število zaposlitev pa za 29 odstotkov manjše. Za mesec april pa napovedujejo, da bo število odjav trikrat manjše kot v enakem obdobju lani.

Največ brezposelnih v gostinstvu in turizmu, trgovini ter predelovalni dejavnosti

Največ delavcev, ki so se v času epidemije prijavili na koprski zavod, prihaja iz gostinstva in turizma, trgovine ter predelovalne dejavnosti. Malenkost pred moškimi po številu prijav prevladujejo ženske (54 odstotkov), glede starosti pa je največ na novo prijavljenih brezposelnih v skupini od 30 do 49 let.

Iz podatkov o zadnji zaposlitvi novo prijavljenih brezposelnih oseb je tudi razvidno, da jih iz dejavnosti gostinstva in turizem predstavlja 20 odstotkov. Veliko število brezposelnih pa prihaja tudi iz dejavnostih, ki so povezane z gostinstvom in turizmom, kot so: pralnice, čistilni servisi, osebne storitve, varovanje, kmetijstvo in ribištvo ter prevozništvo.

Ali je sploh kaj povpraševanja po delovni sili v času epidemije?

"Število potreb po delavcih je v tem obdobju zelo malo. Tudi če delodajalci imajo potrebe (npr. pri predelavi hrane), so postopki zaposlovanja zaradi omejitev oteženi, prav tako ni možno v tem času opraviti predhodnih zdravniških pregledov," pojasnjuje Nevenka Bandelj, direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje.

Direktorica koprskega zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj

Obseg zaposlovanja bo manjši, kot je bil pred krizo

Kakšne posledice bo epidemija pustila na Koprskem glede brezposelnosti, pravi, da je težko predvideti. "Zelo je odvisno od trajanja omejitev in od dinamike sproščanja pri nas in drugje po svetu. Po krizi pričakujemo ponoven zagon gospodarstva, vendar pa bo obseg zaposlitev manjši, kot je bil pred krizo," meni Bandljeva. Vsem, ki bodo v tem času ostali brez zaposlitve, pa priporoča, da ostajajo aktivni in skrbijo, da ohranjajo obstoječe in pridobivajo nove kompetence.

Obstajajo tudi svetle točke

A le ni vse tako črno, kot izgleda na prvi pogled. Obstajajo tudi svetle točke. V uredništvo smo prejeli pismo bralke, ki je prepričana, da je primer njenega delodajalca dober primer osveščanja tudi ostalih podjetij.

Zapisala je, da se navkljub razmeram koronavirusa njen delodajalec ni odločil za odpuščanje delavcev oz. napotitev le-teh na zavod za zaposlovanje. Gre za mlado gostinsko podjetje na Obali, kjer je na treh lokacijah trenutno zaposlenih 12 oseb in dva študenta. V polni sezoni je v podjetju zaposlenih med 30 in 40 oseb, gostinsko dejavnost pa izvaja v Kopru, Luciji in Ankaranu.

"Direktorja in solastnika podjetja nizata uspešnost podjetja s spoštovanjem, cenjenjem in predvsem veliko mero solidarnosti - predvsem sedaj, ko so mnogi že nič kolikokrat pred tem pozabili na moralne vrednote človeštva - do delavcev, ker se zavedata, da je ključ do uspeha v delavcu in ne v nadrejenosti," poudarja bralka. "Nekaterim zaposlenim poteče delovno razmerje konec tega meseca, skrb o izrednih odpovedih oz. ne podaljšanju pogodb je bil prisoten, vendar sta Tanja in Gašper pokazala posluh in zavedanje o odgovornosti vsakega njunega zaposlenega," je svoje pismo zaključila zaposlena.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Primorka6 |  24 .04. 2020 ob  13: 54
"Ja,to je pa res svetla tocka." Ma, dajte,no !