EPIDEMIJA KONKRETNO UDARILA PO GORIŠKI REGIJI: Zaradi zaprtja igralnic ogromen izpad dohodka

Slovenija

Severnoprimorski župani so na vlado, ki pripravlja ukrepe za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi epidemije novega koronavirusa, naslovili predlog za posebno obravnavo obmejnih območij zaradi odvisnosti od italijanskih potrošnikov, trga in dobaviteljev. Pričakujejo pripravo specifičnih ukrepov ter več pomoči za severnoprimorska podjetja.

"Ker je Italija najbolj prizadeta država, bo njeno prebivalstvo izgubilo velik delež kupne moči. Zaradi odvisnosti od italijanskega trga bodo naša podjetja tudi počasneje okrevala," so v imenu 13 županov sporočili iz novogoriške mestne občine.

Obseg gospodarske škode, ki že nastaja in iz dneva v dan narašča, bistveno presega zmogljivosti posamezne občine za pomoč gospodarstvu. Novogoriški župan Klemen Miklavič je zato poudaril, da bi bilo utopično pričakovati, da ima občina dovolj virov in kapacitet ter da se bo zgolj z občinskimi ukrepi kaj rešilo. "Podjetja, samostojni podjetniki in druge gospodarske dejavnosti bodo potrebovali odločne ukrepe in zajetno finančno pomoč države in morda EU," je navedel.

Klemen Miklavič

V regiji zato po njegovih besedah pričakujejo tudi ogromen izpad dohodka zaradi zaprtja podjetij na področju igralništva in turizma, medtem ko bo občutno narasla obremenitev občinskih proračunov s socialno pomočjo. "Zagotovo se bo povišalo število oseb v stiski zaradi odpuščanj in pošiljanja na čakanje," je izpostavil Miklavič.

Specifični položaj regije po njegovem mnenju ne določajo le bližina meje z Italijo, pomembna medsebojna blagovna menjava in dnevna čezmejna migracija delovne sile, temveč tudi specifika in obseg storitvenih dejavnosti, ki so se v regiji razvile vzporedno z rastočo igralniško dejavnostjo. "Poleg tega naša regija beleži velik obseg mikro podjetij. Upravičeno se pričakuje, da bo tudi poslovanje manjših podjetij hudo prizadeto," meni novogoriški župan.

Severnoprimorski župani vladi predlagajo upoštevanje ukrepov, kot so odpis prispevkov in davkov podjetjem z visokim upadom dohodkov, nadomestilo stroškov dela za enoosebne družbe in samozaposlene, subvencije za plačilo stroškov porabe električne energije in komunalnih storitev za podjetja, oprostitev plačila najemnin za nepremičnine v lasti države in občin ter upoštevanje upada dohodkov zaradi epidemije pri oceni bonitete poslovanja podjetij.

Če bo vlada ustanovila sklad za pomoč oškodovanim podjetjem, pa predlagajo, da se pomoč v sorazmerno večjem deležu dodeli podjetjem v goriški regiji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija