EPIDEMIJA IZZIV ZA VOLITVE: Takšni so predolgi, kako bomo glasovali

Slovenija

Služba Državne volilne komisije (DVK) je pripravila predlog, po katerem bi bila na aprilskih državnozborskih volitvah volišča za ljudi, ki jim bo zaradi okužbe z novim koronavirusom odrejena izolacija, odprta v času dodatnih dveh ur po zaprtju volišč, so za STA pojasnili na DVK. DVK bo o predlogu odločala v četrtek.

Glede na razmah epidemije covida-19 DVK razmišlja o možnosti glasovanja za ljudi, ki jim bo na dan volitev oz. v petih dneh prej, ko ni več mogoče zaprositi za glasovanje po pošti, odrejena izolacija. Predlog gre v smeri dodatnega odprtja volišč za te volivce. Po predlogu DVK bi torej volišča delovala do 19. ure kot doslej, po tem času pa bi se glasovanja udeležili volivci, ki jim bo tik pred zdajci odrejena izolacija zaradi okužbe z novim koronavirusom, a sicer niso zboleli za covidom-19. Slednji bi lahko glasovali od 19.15 do 21.15. Vmesni čas bi bil namenjen pripravi volilne komisije na posameznem volišču oz. ustrezni zaščiti.

Za volivce, ki jim bo na dan glasovanja odrejena karantena, po mnenju, ki ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) podal službi DVK, ni treba organizirati glasovanja v dodatnem času, pri čemer poudarjajo, da je glasovanje mogoče ob doslednem spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Ljudem, ki so zboleli za covidom-19 in se zato ne bi mogli udeležiti volitev na voliščih, pa bi po predlogu DVK omogočili glasovanje na domu.

Na DVK so ob predlogu zapisali, da je treba pri presoji, ali se za omenjene volivce, ki se bodo na dan glasovanja znašli v izolaciji, določi dodaten čas za glasovanje in tudi izjemo od izolacije, tehtati na eni strani med načelom sorazmernosti pri posegu v posameznikovo pravico do uresničevanja volilne pravice ter na drugi strani pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in okužbami.

V primeru lepega vremena DVK predlaga tudi glasovanje zunaj oz. pod šotori. Neuradno je na mizi tudi predlog, da se volitve izvedejo po zgledu Portugalske, kjer so znotraj običajnega časa odprtja volišč priporočili čas glasovanja za ljudi v karanteni ali izolaciji. Podaljševanje časa odprtja volišč bi namreč pomenilo tudi kasnejši začetek štetja glasov in posledično kasnejšo razglasitev rezultatov. Za takšen predlog pa ni potrebe po spremembi zakonodaje, so še zapisali na DVK.

O predlogih bodo odločali na seji DVK, ki bo v četrtek na Brdu pri Kranju. Vabljeni so tudi predstavniki NIJZ, ministrstva za zdravje in strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19.

Prizadevanja DVK, da bo vsem državljankam in državljanom zagotovljena možnost glasovanja, so pozdravile tudi nekatere parlamentarne stranke. V poslanski skupini SD so ob tem še navedli, da verjamejo, da bo DVK izbrala "najbolj optimalno možnost, tako z vidika, kadrovske in operativne izvedljivosti, predvsem pa mora biti rešitev takšna, da bo ta v največji možni meri zapirala vrata političnim manipulacijam". V poslanski skupini nepovezanih poslancev so ob tem še opozorili, da je volilna pravica temeljna ustavna in zakonska pravica državljank in državljanov, DVK pa kot najvišji volilni organ skrbi za zakonitost volitev.

V LMŠ, Levici in SAB pa so poudarili, da mora država vsem upravičencem zagotoviti uveljavljanje volilne pravice, v tej smeri pa morajo biti zastavljeni tudi ukrepi in rešitve. Kot so še opozorili v SAB, bi namreč v nasprotnem primeru nastal dvom na legitimnost volitev.

Iz NSi in poslanske skupine Konkretno pa so sporočili, da bodo z odzivom počakali do uradnega predloga DVK glede posebnega časa obiska volišč. "Vsekakor pa pozdravljamo predloge, ki bodo čim več ljudem na varen način omogočili obisk volišč. Gre za čas težko predvidljivih razmer in prav je, da o rešitvah razmišljamo pravočasno," so ob tem še navedli v Konkretno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija