ENOTNI SLOVENCI V ITALIJI: Novoizvoljena predstavnica manjšine bo imela v senatu veliko dela

Trst

Novoizvoljena predstavnica slovenske manjšine v senatu v Rimu Tatjana Rojc namerava v prihodnjih petih letih nadaljevati uspešno delo svoje predhodnice Tamare Blažina. Ta je na torkovi novinarski konferenci v Ljubljani ocenila, da bo Rojčevi uspelo rešiti še odprta vprašanja. Na novinarski konferenci so tudi izpostavili pomen enotnosti manjšine.

Tatjana Rojc 

"Mislim, da je vloga celotne slovenske narodne skupnosti, da predstavlja povezavo med Slovenijo in Italijo," je izpostavila Rojčeva. Izrazila je upanje, da bo kos nalogi ter dejala, da računa na nadaljnjo podporo tako znotraj manjšine kot v Sloveniji.

"Postavljeni so bili temelji, na katerih bo lahko moja naslednica gradila nadaljnjo pot za uveljavitev Slovencev v Italiji," pa je dejala Blažina, ki je bila senatorka deset let. Ocenila je, da bo Rojčevi uspelo rešiti še odprta vprašanja v odnosu do Italije. Pri tem je izpostavila volilni zakon, o čemer bo treba znotraj manjšine poiskati skupno pot, da bomo našli najprimernejšo rešitev, ki bo zagotovila večje možnosti za slovenskega predstavnika v parlamentu v Rimu.

Med področji, ki se jih bo morala Rojčeva lotiti najprej, je Blažina omenila spremljanje dogajanja v šolstvu, obnovitev vladnega omizja v Rimu, ki je povezovalno telo med manjšino in vlado v Rimu, ter volilni zakon. Rojčeva pa je dodala, da je pomembno tudi pripraviti Italijo za sprejetje evropske listine za manjšine.

Tamara Blažina

Precej negotovosti glede dogajanja v Rimu, fokus volilni zakon

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki opravlja tekoče posle, je Blažino označil za predstavnico generacije, ki je za seboj pustila pomembno sled za slovensko manjšino v Italiji. Med njenimi dosežki v desetletni poslanski karieri je izpostavil sistemsko financiranje manjšine iz Rima ter šolski sistem. Za Rojčevo pa je minister prepričan, da si bo z ugledom, ki ga je pridobila, odprla številna vrata,

"Pred nami je precej negotovosti, kaj bo v Rimu," je izpostavil predsednik krovne organizacije Slovenska kulturno-gospodarska zveza SKGZ Rudi Pavšič. Po njegovem je za manjšino nujno, da išče dialog s sogovorniki na nacionalni ravni. Obenem si mora prizadevati za najprimernejše sisteme za zagotovitev prisotnosti v parlamentu v Rimu. Pogoj za uspeh slovenske skupnosti v Italiji je po besedah Pavšiča tudi uspeh Slovenije.

Po mnenju predsednika Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walterja Bandlja bo Rojčeva imela veliko dela tudi zaradi vzpona populizma v Italiji. Med pomembnimi izzivi je omenil volilni zakon, kjer bo potrebna skupna vizija in načrtovanje.

Predsednik stranke Slovenska skupnost (SSk) ter deželni svetnik v Furlaniji-Julijski krajini (FJK) Igor Gabrovec je menil, da bo treba vgraditi mehanizme, da lahko Slovenci samostojno, suvereno, svobodno in z garancijami izvolijo svoje predstavnike v obeh domovih parlamenta, kakor piše tudi v zaščitnem zakonu za manjšino. Spomnil je, da Slovenci v Italiji doslej še niso imeli predstavnika v obeh domovih parlamenta hkrati. A zakon po njegovem ni dovolj, temveč manjšina potrebuje podporo politike tako na levi kot na desni.

Sodelujoči na novinarski konferenci so tudi opozorili, da se z izvolitvijo Rojčeve v senat v Rimu volilne aktivnosti za manjšino še niso končale, saj bodo 29. aprila deželne volitve v FJK. Gabrovec, ki bo na volitvah kandiral, je poudaril, da na deželnih volitvah za slovensko skupnost ne bo lahko, da pa se v kampanjo podaja z volilno koalicijo, ki se lahko pohvali z rezultati na deželni ravni, tudi glede slovenske manjšine.

Vsi so poudarili pomen enotnosti manjšine za to, da je Rojčevi uspelo priti v senat. Izpostavili so tudi, da je Italija sedaj glede na trenutno politično sliko pred velikimi izzivi.

Po mnenju Blažine je težko napovedati, kaj se bo zgodilo v Rimu, pričakuje pa dolgotrajno oblikovanje vlade. Pri tem upa, da bo italijanski predsednik Sergio Mattarella dober posrednik in da bodo stranke zavzele državniško držo.

Deli novico:

Izola |  25 .03. 2018 ob  11: 38
Kaj namerava? Tam se spostujejo samo njihovi zakoni! Mi smo za njih se vedno zlavi....
Slovenci v Italiji  |  21 .03. 2018 ob  18: 47
https://www.youtube.com/watch?v=yU3dEqEeKis