ENOSTAVNO DO PODATKA O KAKOVOSTI IN TEMPERATURI VODE: Od zdaj na voljo interaktivna karta

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) je podatke o kopalnih vodah objavila na interaktivni karti, primerni tudi za uporabo na mobilnih telefonih. Uporabnik lahko prek karte preveri kakovost vode in njeno temperaturo, so sporočili iz agencije.

Objavljena različica karte, ki je dostopna na spletnem naslovu http://gis.arso.gov.si/apigis/kopalneV/, je sicer poskusna. Je pa Arso v pomoč kopalcem na spletni strani objavil tudi nekaj priporočil za varno kopanje. Arso spremlja kakovost vseh 48 uradnih kopalnih vodah v Sloveniji. Ustreznost vode za kopanje ugotavljajo z merjenjem dveh bakterij, to sta escherichia coli in intestinalni enterokoki, ki sta pokazateljici morebitnega fekalnega onesnaženja. Meritve mikrobiološke kakovosti v času kopalne sezone izvajajo na vsakih 14 dni.

Stanje ustreznosti ugotavljajo glede na skladnost s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kakovosti kopalnih voda Arso spremlja skladno z Evropsko kopalno direktivo. Večina kopalnih mest je tudi v bližini vsaj ene od 170 postaj za merjenje temperature površinskih voda. Informacije o stanju kopalnih voda so sicer kopalcem na voljo tudi na informacijskih tablah na kopališčih in kopalnih območjih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija