ENOJAJČNA DVOJČKA NA SEBI IZVEDLA EKSPERIMENT: Je vse živalsko res strup, rastlinsko pa eliksir zdravja? (FOTO, VIDEO)

Trendi

Veganska in mesojeda prehrana sta dve čisto različni prehranski filozofiji, ki se razlikujeta v tem, kaj ljudje jedo in kaj ne. Veganska prehrana je popolnoma rastlinska, mesojedci pa jedo živalske beljakovine in maščobe. Te razlike imajo lahko velik vpliv na zdravje ljudi, saj prehrana igra ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega delovanja telesa in možganov. Razlike v prehrani lahko vplivajo na različne vidike zdravja, vključno s srčno-žilnim zdravjem, telesno maso, prebavo, ravnjo energije in odpornostjo na bolezni. Enojajčna dvojčka sta se odločila za zanimiv 12-tedenski poskus in pokazala, kako različna načina prehranjevanja delujeta na človeško telo.

Veganski način prehranjevanja si vtira pot na vse več miz. Največkrat zato, ker naj bi bil bolj zdrav od običajnega, torej načina, ki vključuje tudi meso in druga živila živalskega izvora. Pa je res takšen ali gre zgolj za modno muho? Brata dvojčka, Hugo in Ross Turner sta se odločila odgovoriti na to vprašanje oziroma določiti, kako različna vrsta hrane vpliva na telo, poroča BBC.

V ta namen sta izvedla zanimiv eksperiment, ki je trajal 12 tednov, med njim je Hugo (na fotografijah levo) jedel samo vegansko hrano, njegov brat Ross pa je svojo prehrano obogatil z različnimi vrstami mesa. Pri eksperimentu so jima pomagali profesorji z Univerzitetnega kraljevega kolidža v Londonu, ki so spremljali njun holesterol, telesno maščobo, težo in druge parametre. Par je bil idealen za takšen poskus, saj sta Ross in Hugo enojajčna dvojčka. Ob natančno predpisani hrani sta imela tudi redne treninge vzdržljivosti pet do šestkrat na teden.

Enaka energijska vrednost

Brata sta kljub različnemu načinu prehranjevanja v telo vnesla enako količino energije in rezultati so bili po 12. tednih takšni: Hugo je imel na začetku 83, na koncu 82 kilogramov, holesterol je ob veganski prehrani padel, delež telesne maščobe se je znižal za en odstotek, prav tako je imel več energije, ki mu čez dan ni nihala, saj v njegovi krvi ni prihajajo do opaznejšega nihanja sladkorja. Boljša je bila njegova koncentracija, se pa je, kot je povedal, opazno zmanjšal njegov libido. Hugo je priznal, da je imel na začetku kar nekaj težav z vidika prilagajanja na takšen režim prehranjevanja, saj je hrepenel po mesu in siru, a se je sčasoma njegovo telo privadilo in ni več čutil želje po jedeh živalskega izvora.

Kar zadeva Rossa: na začetku poskusa je imel 79 kilogramov in 13 odstoten delež maščobe, med eksperimentom je pridobil štiri kilograme mišične mase in skoraj dva kilograma maščobe, študijo je zaključil s 85 kilogrami, njegov holesterol je vseskozi ostajal enak.

Strokovnjaki so proučevali tudi fekalne vzorce pred začetkom poskusa in po 12. tednih ter odkrili zanimive stvari. Veganska prehrana je močno zmanjšala raznolikost črevesnih bakterij, medtem ko je med mesno in mlečno dieto črevesna mikroflora ostala stabilna. Teoretično to pomeni, da bi bil lahko vegan Hugo bolj dovzeten za nekatere bolezni v primerjavi z Rossom.

Turnerjeva sta ob zaključku poskusa povedala, da 12 tednov ni dolga doba in da bi lahko zdržala dlje, denimo pol leta ali celo leto ter tako pomagala do še verodostojnejših rezultatov in obsežnejših zaključkov. Sta pa se med poskusom vseeno naučila veliko o rastlinski prehrani in bosta oba v svoje jedilnike vključila več živil rastlinskega izvora. Brata sta sicer znana po ekstremnih podvigih, na katerih preizkušata svojo vzdržljivost in bi rada ugotovila tudi, kako bi veganska hrana vplivala na njune dosežke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija