ENO LETO OD POŽARA V PIRANU ŠE NIČ NOVEGA: Občina pravi, da je vstop v stavbo življenjsko nevaren, lastnika pa v pritličju videla delavce? (FOTO)

Piran

22. avgusta bo minilo eno leto od požara na Trubarjevi ulici 40 v Piranu, v katerem sta bili popolnoma uničeni dve stanovanji in dve skladišči v pritličnem delu, ki je last Občine Piran. Tik pred obletnico požara lastnika stanovanja v drugem nadstropju Maja in Bojan Miglioranza opozarjata, da je stanje po požaru "še vedno status quo".

"V stavbi v kateri je gorelo, so še danes vidni ostanki pogorišča. To se lepo vidi, na primer, iz zvonika. Občini Piran ni mar za izgled, še vedno je tudi prisoten vonj po požganem in sosedje trpijo," sta zapisala v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo.

Kot sta poudarila, je požar povzročil ogromno škode, za pol milijona evrov. Policija je podala utemeljen sum storitve kaznivega dejanja zaradi povzročitve splošne nevarnosti iz malomarnosti in trenutno poteka zahteva za preiskavo na Okrožnem sodišču v Kopru, sta navedla.

Poslovni prostor, ki se je nahajal v pritličju stavbe, je Občina Piran oddajala v najem Okolju Piran, to pa ga je oddajalo v podnajem podjetju Adet, d.o.o.

"Kot lastnika drugega nadstropja sva nič kriva doživela zelo velik šok. Izgubila sva dom. Kot lastnika sva odgovorna za ureditev stanovanja. Vse je potrebno zgraditi na novo. Na žalost sva odvisna od drugih – občine Piran," poudarjata.

Občina preklicala že izdano soglasje in preprečila začetek del

Zakonca Miglioranza sta imela namen postaviti gradbeni oder, demontirati kuhinjo in kopalnico ter počistiti stanovanje. Za to sta 2. aprila dobila tudi soglasje občine, vendar ga je občina nato preklicala 26. maja, zaradi nevarnosti nastanka dodatne škode.

Na Občini Piran so nam že pred časom pojasnili, da je soglasje temeljilo na ustnem pojasnilu stranke, a je kasneje izvedenec gradbene stroke ugotovil, da je vstopanje v stavbo nevarno za življenje in premoženje, zato so že izdano soglasje preklicali.

Maja Miglioranza je mnenja, da večje škode, kakršna je že, verjetno ne more biti, razen nevarnosti kakšne okužbe, saj je v drugem nadstropju še vedno hladilnik, ki je bil v času požara poln hrane, je spomnila. "Poleg tega sva včeraj spet na lastne oči videla, da so delavci bili še vedno v pritličju. Čeprav trdijo, da nimajo več skladišča, jim ne verjameva!" je dodala.

Izvedenec ocenil, da rušenje požgane stavbe ni potrebno

4. avgusta sta nazadnje prejela dopis občine, v katerem je pisalo, da se želi občina prepričati še o nekaterih vidikih rušitve in obnove stavbe, osnutek sporazuma pa jima bo predložila v podpis takoj, ko bo to mogoče. Zavarovalnica Generali je zakoncema Miglioranza po devetih mesecih od požara izplačala nesporni delež v višini 36.000 evrov, medtem ko je izvedenec zavarovalnice ocenil, da rušenje ni potrebno.

"Razumela sva, da je bila korona oziroma covid-19. Razumeva, da je zdaj poletje in se nič ne sme delati. Ampak septembra bova pa naredila kažin. Če bi bila velika riba, bi to bilo že rešeno," sta dodala zakonca Miglioranza.

V zvezi s sanacijo stavbe na Trubarjevi 40 v Piranu smo se obrnili tudi na občino, njihove odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija