ENKRATNA ZGODBA: Kdo je Nejc iz Kastelca, ki piše članke za Washington Post?

Slovenija

O zadnjem obisku predstavnika visoke ameriške diplomacije v Sloveniji, Mikea Pompea, je za Washington Post poročal Nejc Trušnovec iz Kastelca. Tako rekoč popolnoma neznano ime v slovenskih novinarskih krogih, zato pa zelo dobro znano njihovim svetovno znanim ameriškim kolegom. Nejc z ameriškimi novinarji sodeluje od leta 2015, poroča za elitne časopisne hiše, kot sta Washington Post in Huffington Post.

Nejc Trušnovec

Če ne prebirate ravno Washington Posta, najverjetneje še niste slišali za 37-letnega Nejca Trušnovca iz Kastelca. Učitelj z izolske OŠ Vojke Šmuc, kjer se ukvarja z otroci s posebnimi potrebami, se je pred petimi leti prijavil na razpis, preko katerega so Američani iskali 'fiskerja/stringerja' za Slovenijo.

"Sprva nisem natančno vedel, kaj naj bi kot fikser/stringer sploh počel, zato sem se pozanimal pri kolegici iz Kalifornije, ki je delala za različne novinarske hiše. Po posvetu z njo sem se odločil, da se vendarle prijavim, misleč, da medijske hiše pač potrebujejo nekoga na terenu, zaradi v tistem obdobju popularne migrantske krize," o tem, kako se je vse skupaj začelo, pripoveduje Nejc.

Tematika ga je zanimala in prepričan je bil, da bo za tamkajšnje novinarje preverjal slovenske novice, iskal osebe za intervjuje s tujimi novinarji, iskal material po arhivih, jim pošiljal fotografije, … kar fikserji/stringerji sicer počnejo. "Pri največjih medijih se novinar ukvarja s petimi projekti naenkrat in z njim dela en fikser na posameznem projektu. Včasih sodeluje tudi več ljudi. Takrat vsak fikser pokriva svojo državo ali tematsko področje, za katero je zadolžen. Malce drugačno novinarsko delo, kot ga poznamo v Sloveniji, predvsem visoko produktivno. Sem se pa precej zmotil o predstavi, za kakšno tematiko bo šlo."

Nejc je bil na razpisu izbran med prijavljenimi kandidati, čeprav niti ni študiral novinarstva niti pred tem nikoli ni delal kot novinar. Na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem je študiral geografijo.

"Sem kar malo zakuhal, ko so me obvestili o izbiri in takoj povezali z ameriško novinarko Mary Jordan. Poguglal sem jo in videl, da gre za prominentno novinarsko ime Washington Posta. Med drugim je bila Pulitzerjeva nagrajenka. Poskusno sem začel delati še istega dne."

Jordanova mu je sporočila, da pripravlja prispevek o Melaniji Trump. Podala mu je izhodišča in časovni okvir, do kdaj mora biti delo opravljeno ter kaj si okvirno želi izvedeti. "Vse ostalo je bilo je bilo v smislu 'znajdi se'," se spominja Nejc.

VIDA MACURA IN NUŠA ROJS V KOPRU: Kaj sta punci ekstremno (za)kuhali? (VIDEO in FOTO)

Nuša slovensko Obalo zelo dobra pozna in zelo rada jo tudi večkrat obišče. Med drugim meni, da je zdravju prijazna morska atmosfera, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah, ko se soočamo s korona virusom, najbolj primerna lokacija za oddih. Nuša je Štajerka, s petjem se ukvarja že vrsto let.

"Bil sem navdušen in razočaran hkrati, saj mi tema ni bila pisana na kožo. Predstavljal sem si čisto nekaj drugega, vendar je bilo prepozno, da bi se umaknil. Naprej me je vleklo navdušenje delati za Washington Post, časopisno hišo, za katero si po besedah moje kalifornijske kolegice želi delati marsikateri ameriški novinar, a je večini vstop nedosegljiv."

Članek Julie Ioffe v GQ Magazine, v katerem so razkrili, da ima Melania polbrata. Nejc v članku ni naveden kot 'fikser/stringer', ker je uredniška politika revije takšna, da navede samo glavnega novinarja. 

Ko je po prvih delovnih podvigih dobil iz Amerike povratno informacijo, da so z njegovim delom zadovoljni, mu je bilo lažje nadaljevati. Z Jordanovo je potem še nekajkrat sodeloval, med drugim pri pisanju biografije o soprogi ameriškega predsednika. Knjiga Jordanove o Melaniji je izšla letos.

A to ni bilo edino svetovno znano novinarsko ime, s katerim je sodeloval. Z Julio Ioffe, prodorno novinarko rojeno v Rusiji, je delal za revijo GQ Magazine. "V Slovenijo so jo poslali, ker 'zna rusko'. Res smešno. Za Huffington Post sem delal z Rachel Stern, ki je sem jo peljal po Sloveniji, ko je pisala prispevek o 'skritem evropskem dragulju. Pa z nemškim novinarjem Rickom Noahom. In nazadnje s Caroll Morello ter Williamom Glucroftom, ko sem poročal o obisku Mikea Pompea pri nas."

Na vprašanje, kaj je tako pomembne svetovne časopisne hiše do sedaj najbolj zanimalo v zvezi s Slovenijo, Nejc odgovarja, da razvoj turizma, soproga ameriškega predsednika in obisk Pompea.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukurux |  16 .08. 2020 ob  17: 45
Malo v hecu kdo je bil tisti fisker/stringer ki je podal novinarjem za Dicovery channel informacije o predoru markovec?
Markovec stoji na vulkanskih usedlinah in izgradnja bo vplivala na ekonomski razvoj z povezavo dveh pomembnih predelov Italije in Hrvaske.
Vazno da je stroj prisel iz Avstralije itak noben ne bo hodu kontrolirat :-)
vseved |  15 .08. 2020 ob  14: 25
Bo tudi njega preganjal diktator?