ENEJ MARSETIČ, VELIKI UP KOPRSKEGA NOGOMETA: Na zelenici je vedno najmlajši

Koper

Novembra je mlada slovenska reprezentanca na Bonifiki odigrala prijateljsko tekmo z domačim klubom FC Koper in izgubila. Trener Koprčanov je predvsem v drugem polčasu dal priložnost mlajšim igralcem, med katerimi je z odlično predstavo navdušil 15-letni Enej Marsetič s Škofij. Dijak ekonomske gimnazije se je z nogometom pričel ukvarjati že pri štirih letih, trenira do petkrat na teden, navija za Liverpool, med slovenskimi nogometaši pa mu je najbolj všeč Josip Iličić.

15-letni Enej Marsetič, ki je rojstni dan praznoval v začetku decembra, ima sicer že precej izkušenj z igranjem proti starejšim od sebe. V tej sezoni je za koprske mladince odigral deset tekem, trikrat je igral na preizkušnji kadetov, poleg tega pa je član reprezentančne selekcije U-17. Z nogometom se je začel ukvarjati pri štirih letih, do 11. leta je bil član NK Jadran Dekani, kot član FC Kopra je pričel igrati v kategoriji U-13.

Nogomet sicer ni bil njegova prva ljubezen. "Začel sem z atletiko in nekaj časa treniral oboje, atletiko in nogomet, vendar so se kmalu treningi začeli 'križati' in se je bilo treba odločiti. In sem se. Ni bilo težko izbrati," pravi mladi nogometaš. V atletiki je sicer dosegal odlične rezultate, uspešen je bil tudi v rokometu in košarki – oboje je treniral v osnovni šoli – a je imel nogomet vseeno vedno posebno mesto v njegovem srcu. "Všeč mi je, ker je dinamičen in hiter šport."

Do nedavnega je, če je le čas dopuščal, poleg nogometa vzporedno igral tudi futsal za nogometni klub Bronx Škofije in pripomogel k izjemnemu rezultatu – v sezoni 2017/2018 so bili s takratno selekcijo U-15 državni prvaki, kar je največji uspeh v 30-letni zgodovini kluba.

15-letnik je popolnoma predan nogometu. Trenira štirikrat do petkrat na teden po uro in pol, pred ali po treningu pa obišče še fitnes, kjer opravi določene vaje za moč, stabilizacijo in raztezanje. Igra večinoma kot napadalec oziroma špica. "Sicer se zelo dobro znajdem tudi na ostalih položajih. Nimam težav s pozicijami. To sem se naučil v nogometni šoli, kjer sem igral na vseh pozicijah," pove Enej, ki je tudi član slovenske izbrane vrste U-17.

"Sem edini reprezentant v klubu, v reprezentanci sem že od U-15. Odigral sem že kar nekaj tekem, med najpomembnejšimi je bil zagotovo letošnji mednarodni turnir v Gradiški, kjer smo imeli zelo zahtevne nasprotnike. Avgusta letos sem bil s selekcijo U-16 na Floridi na tekmovanju Concacaf (tekmovanje ameriške nogometne zveze) in dosegli smo izjemno drugo mesto!" V kategoriji U-15 je Enej za reprezentanco zaigral na petih tekmah in dal dva gola, za U-16 pa je na osmih tekmah mrežo zatresel štirikrat.

Širšo javnost je nase opozoril z odlično predstavo na prijateljski tekmi med mlado slovensko reprezentanco in FC Koprom. "Bila je dokaj pomembna tekma, saj sem se moral dokazati v članskem moštvu, imeli pa smo tudi zahtevnega nasprotnika. Proti starejšim nasprotnikom igram od 10. leta. Takrat so me (v takratnem klubu v Dekanih) zaradi mojih predvsem atletskih predispozicij dodelili v starejšo ekipo. Od tedaj sem vedno v ekipi s starejšimi, tudi zdaj sem v Kopru del mladinske ekipe, čeprav sem pravkar dopolnil šele 15 let," je pojasnil.

Poleg šole – obiskuje Srednjo ekonomsko in poslovno šolo Koper, in sicer športni oddelek programa Ekonomska gimnazija – in nogometnih treningov, mu ostane bolj malo prostega časa, ki pa ga ponovno izkoristi za športno udejstvovanje. "Rad imam vse igre z žogo. Zelo rad tudi plavam in kolesarim. Rad pa tudi poslušam glasbo in se družim s prijatelji."

Enej je že od malega strasten navijač velikana iz Katalonije – Barcelone, a mu je v zadnjem času ljubši angleški Liverpool. Med nogometaši bi težko izbral svojega vzornika. "Všeč so mi nekateri posamezniki, ki izstopajo po posameznih lastnostih. Težko se odločim za enega. Od slovenskih nogometašev mi je zagotovo zelo všeč Josip Iličić," je za konec še povedal Koprčan, ki si želi postati profesionalni nogometaš, vendar ne želi razkriti, za kateri klub bi rad igral, 'ko bo velik'.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JayZ |  16 .12. 2019 ob  14: 00
11
Tenutno je Enej edini reprezentant v klubu ,recimo še pred 3,4 leti jih je bilo vedno najmanj 5,6 . To je dokaz upada kvalitete dela z mladimi ,Pa ne samo v nogometnem ,ampak tudi v karakternem smislu igralca. Nekateri talentirani igralci so zbežali zaradi napačnega odnosa do njih. Se bojim ,da so v klubu zavohali kri (denar) in zato delajo takšen halo okoli njega .Konec koncev ima fant samo 15 let in se še razvija ,zato s temi objavami v časopisih mu ne delate usluge. Že vidim scenarij ,tekme za mladince ,člane ,napihovanje po časopisih kako je novi Messi ,zato da mu se dvigne cena in nato prodat in zbasat denar v žep .Bo prišel prav za kupit še kašno zemljišće.
žveplo |  16 .12. 2019 ob  11: 10
Bravo Enej. Čuvaj tačke, nasprotniki pa naj dobro čuvajo svojo mrežo... slabo se jim piše.