EN GRIŽLJAJ STRAN OD SMRTI: Hitler je bil tudi pri hrani nadvse previden (FOTO)

Svet

Adolf Hitler je imel okoli 15 preizkuševalk hrane. Ena izmed slednjih je bila Margot Wölk, ki je v vojaškem štabu Wolfsschanze (Volčji brlog) dve leti preizkušala jedi za nacističnega voditelja, ki je bil vegetarijanec.

Margot Wölk

Zgodovina razkriva, da so bili preizkuševalci hrane nekaj običajnega že v časih monarhij. Presenetljivo je, da je ta praksa obstajala tudi v okviru nacističnega režima, ki ga je vodil Adolf Hitler. Margot Wölk, ki je umrla leta 2014, je prinesla vpogled v zahtevno in včasih kruto okolje Volčjega brloga, poroča Smithsonian Magazine.

Margot je bila ob vstopu v skupino preizkuševalk hrane stara 24 let. Bila je del enote SS, ki je bila zadolžena za pripravo hrane za Hitlerja. Njena izkušnja se je odvijala v mirni vzhodnopruski vasi Gross-Partsch (danes Parcz, Poljska), ki je bila le tri kilometre oddaljena od Volčjega brloga.

Margot Wölk v mladih letih

''Hrano smo okušale med 11. in 12. uro. Vse jedi so bile vegetarijanske. Najbolj okusne so bile tiste, ki so vključevale sveže sestavine, kot so beluši, paprike, grah … postrežene z rižem in solatami. Vse sestavine so bile na enem krožniku, podobno kot so bile postrežene Hitlerju. Po okušanju je bilo potrebno počakati vsaj eno uro, da bi se morebitni učinki strupa pokazali,'' je pripovedovala Margot Wölk.

Wölkova je bila edina preživela preizkuševalka hrane. Ostale so se znašle v rokah Rdeče armade in so bile usmrčene. Kljub stalni nevarnosti se ji je uspelo izogniti usodi in pobegniti v Berlin, kjer je skupaj s svojim možem Karlom preživela še nekaj deset let.

Podobno kot v mnogih zgodbah iz tistega obdobja, so bila dejanja in odločitve preizkuševalk hrane omejene. Margot, ki je čutila prezir do Hitlerja, ni imela izbire. Po neuspešnem atentatu na diktatorja leta 1944 so bile njihove možnosti še bolj omejene, saj jim ni bilo dovoljeno zapustiti štaba.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  14 .08. 2023 ob  20: 37
Kako je moglo bit tisto uro cakat in bit pozoren na vsako stvar ki se dogaja v telesu malo te zagrabi krc v trebuhu,uuups evo je primlo.
Temu se rece stresna sluzba