EME LETOS NE BO, NACIONALKA SAMA IZBRALA UDELEŽENCA EVROVIZIJE: Glasbo za skladbo imajo, besedila pa še ne

Slovenija

Slovenijo bo na tekmovanju za pesem Evrovizije maja prihodnje leto zastopala skupina Joker Out, je na današnji novinarski konferenci razkrila RTV Slovenija. Letošnjega predstavnika so izbrali neposredno, izbira pa glede na trenutno priljubljenost zasedbe ni bila težka. Peterica se bo na evrovizijski oder v britanski Liverpool podala po zmago.

Člani zasedbe so povedali, da bodo svojo skladbo izvedli v slovenščini, saj je to njihov jezik izražanja, na ta način pa so tudi najbolj pristni. Glasbo zanjo že imajo, ne pa tudi besedila. Premierno jo bodo predstavili 4. februarja prihodnje leto na RTV Slovenija, dan kasneje tudi v obliki videospota. Za potrebe snemanja bodo v soboto odpotovali v Hamburg.

Glasbeniki Kris Guštin, Jan Peteh, Jure Maček in Martin Jurkovič s pevcem Bojanom Cvjetićaninom na čelu bodo v Liverpoolu, mestu ene najboljših rock skupin na svetu The Beatles, nastopili dve leti po tistem, ko so na Eurosongu prav tako zmagali rockerji, in sicer Maneskin iz Italije. "Očitno je zdaj pravi trenutek za nastop," so komentirali povabilo RTV Slovenija k sodelovanju. Tega so prejeli, ko so že začeli pripravljati pesem za slovenski izbor Ema, na katerega so se nameravali prijaviti.

Povabilo je bilo priložnost, ki je ne bi mogli zavrniti, so pojasnili člani zasedbe. Evrovizijo spremljajo že od malih nog, ker se jim zdi žanrsko neopredeljena, pa so prepričani, da so zanjo zelo primerni. V Liverpool se tako, kot so dodali, podajajo po zmago.

Kot je povedal odgovorni urednik razvedrilnega programa na nacionalni televiziji Vanja Vardjan, je letos svojega evrovizijskega predstavnika na interni način izbralo 12 držav, med njimi tudi Velika Britanija. S tem je utemeljil neposredno izbiro "najbolj vročega benda ta hip" in tudi morebitne pomisleke, ki bi se lahko pojavili, ker z odpovedjo Eme svojega glasu pri izbiri tokrat ne bodo imeli gledalci in poslušalci.

"Potem ko so nas po letošnjem izboru Ema zastopali mladi, neizkušeni, smo se odločili, da damo prednost trem kriterijem - kakovosti, priljubljenosti in tudi izkušenosti, in to so Joker Out," je pojasnil Vardjan.

Tudi članom skupine se takšna odločitev ne zdi sporna. "Stojimo za svojo glasbo in dosežki in se nam zdi prav, da lahko to pokažemo na Evroviziji," je povedal Cvjetićanin.

RTV Slovenija je na ta način v preteklosti že izbrala slovenskega predstavnika za Evrovizijo, in sicer leta 2013, ko so v švedski Malmö poslali pevko Hannah Mancini. S pesmijo Straight Into Love se ni uvrstila v finale. Je pa interni način izbire "dosti uspešna formula", ki se jo poslužuje tudi vse več velikih držav, je še povedal Vardjan.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo prihodnje leto v Liverpoolu, čeprav bi ga morala gostiti Ukrajina kot letošnja zmagovalka. A ker zaradi ruske agresije ne more zagotoviti varnosti, so prireditelji za gostiteljico izbrali Veliko Britanijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija