ELON MUSK: Umetna inteligenca bo prevzela vsa delovna mesta in to ni nujno slaba stvar (VIDEO)

Svet

"Verjetno nihče izmed nas ne bo imel službe," je Musk dejal o umetni inteligenci na tehnološki konferenci v četrtek. Med govorom prek spletne kamere na VivaTech 2024 v Parizu je Musk opisal prihodnost, kjer bodo službe 'opcijske'. "Če želite službo, ki je nekako kot hobi, lahko opravljate delo," je dejal Musk. "Sicer pa bodo umetna inteligenca in roboti zagotavljali vse blago in storitve, ki jih potrebujete."

Da bi ta scenarij deloval, je dejal, bi morali imeti 'univerzalni visoki dohodek' – kar ne gre zamenjati z univerzalnim temeljnim dohodkom, čeprav ni pojasnil, kako bi to izgledalo. (UTD se nanaša na to, da vlada vsem zagotovi določen znesek denarja ne glede na to, koliko zaslužijo.) "Ne bi bilo pomanjkanja blaga ali storitev," je dejal.

Zmožnosti umetne inteligence so v zadnjih nekaj letih hitro napredovale, tako hitro, da regulatorji, podjetja in potrošniki še vedno ugotavljajo, kako odgovorno uporabljati to tehnologijo. Prav tako se povečujejo skrbi glede tega, kako se bodo različne panoge in delovna mesta spremenila, ko bo AI prodrla na trg.

Januarja so raziskovalci na MIT-jevem Laboratoriju za računalništvo in umetno inteligenco ugotovili, da podjetja AI uvajajo veliko počasneje, kot so nekateri pričakovali in se bali.  Strokovnjaki prav tako verjamejo, da veliko delovnih mest, ki zahtevajo visoko čustveno inteligenco in človeško interakcijo, ne bo potrebovalo zamenjave, kot so na primer strokovnjaki za duševno zdravje in učitelji.

Musk je bil glasen glede svojih skrbi okoli umetne inteligence. Med glavnim nagovorom je tehnologijo označil za svoj največji strah. Kot najbolj realistično in "najboljšo vizijo prihodnje umetne inteligence" je navedel serijo knjig 'Culture' avtorja Iana Banksa, utopičen fiktiven pogled na družbo, ki jo vodi napredna tehnologija.

V prihodnosti brez dela pa se je Musk vprašal, ali bodo ljudje čutili čustveno izpolnitev. "Če lahko računalniki in roboti vse naredijo bolje kot vi, ali ima vaše življenje pomen?" je dejal. "Mislim, da morda še vedno obstaja vloga za ljudi – in sicer, da mi lahko damo AI pomen."

Prav tako je izkoristil svoj čas na odru, da je starše pozval, naj otrokom omejijo družbene medije, ker "jih programira AI, ki maksimizira dopamin," poroča CNN.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija