ELEKTRIČNI SKIROJI IN SKUTERJI V PROMETU: Bo dovoljeno zavijati desno ob rdeči luči na semaforju?

Slovenija

Vlada bo danes obravnavala tudi predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki med drugim ureja pogoje za uporabo električnih skirojev v prometu ter predvideva možnost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju. Obravnavala bo še predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju, katerega cilj je zaščita najranljivejših skupin.

Predlog novele zakona o pravilih cestnega prometa med drugim določa pravila ravnanja v območju skupnega prometnega prostora in na površinah za pešce in kolesarje, določa pogoje za udeležbo lahkih motornih vozil, kot so električni skuterji, v cestnem prometu, določa pravila vožnje v desno ob rdeči luči na semaforju ter razširja pooblastila občinskim redarjem in cestninskim nadzornikom.

Med pripravo zakonskega predloga se je med drugim omenjalo tudi precej višje kazni za uporabo mobilnih in drugih naprav med vožnjo ter za neupoštevanje posebnih svetlobnih in zvočnih signalov vozil na nujnih vožnjah, na drugi strani pa npr. znižanje večine denarnih kazni za manjše prekoračitve dovoljene hitrosti na cestah.

Predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju medtem po napovedih vladnega urada za komuniciranje prinaša spremembe na področjih, ki se nanašajo na najranljivejše skupine posameznikov. Izvršilni postopek je sicer primarno namenjen upniku, da doseže prisilno uveljavitev svoje obveznosti, a tega cilja vendarle ni mogoče doseči za vsako ceno in na kakršenkoli način, povzema vladni urad.

S predlogom zakona se tako zagotavlja ustrezno varstvo dolžnika v primerih, ko so podani posebno upravičeni razlogi za odlog izvršbe. Obenem pa se tudi širi možnost intervencije Vrhovnega sodišča RS tudi v izvršilnih zadevah z namenom oblikovanja enotne sodne prakse.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija