EKSTREMNE VREMENSKE RAZMERE: Po Grčiji še naprej pustošijo gozdni požari, v Alžiriji je pri gašenju umrlo že 65 ljudi (FOTO, VIDEO)

Kronika

Dva tedna po izbruhu najhujših požarov v zadnjem desetletju so ti v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom, z izjemo jugozahodne turške province Mugla, kjer se več kot 80 gasilskih vozil in 350 gasilcev še vedno bori z najmanj dvema požaroma, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pri gašenju požarov, ki divjajo v Alžiriji, je do sedaj umrlo že 65 ljudi, od tega 37 civilistov in 28 vojakov, ki so se bojevali s požari, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več sto gasilcev pa se še naprej bori z dvema obsežnima gozdnima požaroma v Grčiji, en divja že devet dni zapored. Na drugem največjem grškem otoku Evija in polotoku Peloponez pomagajo tudi številčne tuje ekipe. Župan mesta Istaiaia na Eviji Jianis Koncias pa je ocenil, da bodo požar počasi ukrotili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Trenutno na območju kanjona divjata dva požara, do katerih ni mogoče priti z gasilskimi vozili in se jim težko približajo celo helikopterji," je za dpa povedal gasilski načelnik v mestu Koycegiz Bahattin Yavuz. Dodal je, da lokalni prebivalci niso v neposredni nevarnosti zaradi požarov, a pristojne oblasti situacijo kljub vsemu pozorno spremljajo.

V torek ponoči so pristojne službe pogasile požare v pristaniškem mestu Bodrum v provinci Mugla, navajajo lokalne oblasti. V provinci je po podatkih lokalnih oblasti zgorelo več kot 66.000 hektarjev površin. Pristojne oblasti pa so šele začele ocenjevati škodo, ki jo je povzročilo 275 požarov v okoli 53 provincah po državi.

Suša in vetrovi lahko v prihodnjih mesecih v Turčiji sprožijo nove požare, je za dpa opozoril gozdni inženir Univerze v Istanbulu Doganay Tolunay.

Požari v Alžiriji terjali že 65 življenj

"Število žrtev gozdnih požarov se je povzpelo na 65 mrtvih - 28 vojakov in 37 civilistov - večina jih je umrla v okrožju Tizi Ouzou, vzhodno od prestolnice," je danes poročala lokalna televizija, ki je prav tako sporočila, da je trenutno v bolnišnici 12 vojakov v kritičnem stanju.

Požari se v Alžiriji, zlasti na vzhodu države v gozdnatem hribovju v pokrajini Kabylia, širijo ob izjemno visokih temperaturah, ki pošteno presegajo 40 stopinj Celzija. Država se sooča tudi s pomanjkanjem vode, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po vsej državi se nadaljuje ekstremno vreme. Medtem ko se reševalne službe na jugozahodu Turčije še vedno borijo z ognjem, na obali Črnega morja na severu države obilne padavine povzročajo poplave.

Razmere na grškem otoku Evija se končno umirjajo

"Mislim, da lahko rečemo, da bomo požarne fronte počasi ukrotili," je povedal Koncias. "Včeraj smo celo prvič po več dneh videli svetlobo Sonca," je dodal. Območje je bilo namreč več dni ujeto v gost dim, to pa je dodatno otežilo tudi gašenje iz zraka. Na Eviji se proti požarom bori skoraj 900 gasilcev.

Na goratem območju Peloponeza pa razmere ostajajo nevarne. Namestnik guvernerja regije Arkadia Hristos Lambropulos je pojasnil, da so vse napore usmerili v preprečevanje širjenja požara v smeri gostega gozda na gori Mainalo. Vasi trenutno še niso ogrožene, a se lahko razmere hitro spremenijo.

Požari v državi so doslej terjali tri življenja. Številni priznavajo, da je bila pomoč iz tujine ključna pri preprečevanju hujše katastrofe. V okviru evropskega mehanizma civilne zaščite so doslej države Grčiji pomagale z 21 letali, 250 vozili in več kot 1200 gasilci.

V Italiji vročinski val še okrepil širjenje požarov

Ta teden je Italijo prizadel vročinski val, ki so ga v državi poimenovali Lucifer in je zlasti na Siciliji in v Kalabriji še okrepil požare. Temperature so se v torek v Siciliji povzpele na 47 stopinj Celzija, meteorologi pa opozarjajo, da bi lahko danes na območju dosegli nov temperaturni rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drugod na jugu Italije so se temperature zaradi Luciferja povzpele na od 39 do 42 stopinj. V osrednjih regijah Toskana in Lacij, vključno z Rimom, vremenoslovci ta teden pričakujejo temperature okoli 40 stopinj Celzija.

Vročinski val naj bi dosegel vrhunec v petek, ko naj bi bi v 15 mestih izdali najvišje opozorilo pred nevarnostjo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Vročina bo v mestih namreč tako močna, da lahko ogroža zdravje splošnega prebivalstva, ne le starejših in šibkih.

Sicilija in Kalabrija se že vse poletje borita s požari. Številne so povzročili požigalci, vročina pa jih je pomagala širiti. V zadnjih 12 urah so gasilci zabeležili 300 intervencij. V Kalabriji požari ogrožajo gorsko verigo Aspromonte, ki je na Unescovem seznamu območij posebnega geološkega pomena.

Tudi gorsko verigo Madonie v bližini glavnega mesta Sicilije Palerma že nekaj dni oblegajo plameni. Predsednik dežele Sicilije Nello Musumeci je pozval k razglasitvi izrednih razmer, na območju pa se danes mudi tudi italijanski kmetijski minister Stefano Patuanelli, ki naj bi se srečal z lokalnimi župani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija