EKSPLOZIVNA OBTOŽBA NA RAČUN PFIZERJA: Načrtno naj bi diskreditiral cepivo AstraZenece

Svet

Farmacevtski gigant Pfizer je bil obtožen, da je strokovnjakom plačal za diskreditacijo cepiva proti koronavirusu konkurenčnega podjetja AstraZeneca, piše Daily Mail.

Eksplozivno novico je razkrila raziskava britanske TV postaje Channel 4, ki je ugotovila, da naj bi Pfizer financiral predstavitev, v kateri so govorci trdili, da bi cepivo podjetja AstraZeneca lahko povzročilo raka in da ni varno za bolnike z oslabljenim imunskim sistemom. Izjava naj bi bila podana lani na izobraževalnem seminarju v Kanadi, ni pa znano, koliko je bilo takšnih predstavitev oziroma ali je šlo za osamljen dogodek.

Pfizer je obtožbe odločno zanikal, češ da je bila predstavitev "napačno pripisana" Pfizerju in da je bila organizirana s strani tretjega deležnika. "Naša prednostna naloga je bila vedno, da čim hitreje zagotovimo visokokakovostna, s strani telesa dobro sprejeta in učinkovita cepiva za bolnike po vsem svetu ter pomagamo ustaviti to smrtonosno pandemijo," so dejali.

Tudi profesor Sir Andrew Pollard, direktor skupine Oxford, ki je razvila cepivo AstraZeneca, je trditve zavrnil in opozoril na nevarnosti širjenja napačnih informacij o cepivu: 

"Obstaja veliko tveganje napačnih informacij, saj vse, zaradi česar ljudje oklevajo glede cepljenja, lahko tvega njihova življenja. Lahko spodkopava in vpliva na odločitve, ki jih ljudje sprejemajo o lastnem zdravju, lahko pa tudi ustvari negotovost za oblikovalce politik." 

Drugo zanimivo dejstvo iz raziskave je, da naj bi proizvodni stroški za odmerke cepiva Pfizer stali le 76 penijev na injekcijo. Ker Pfizer zaračunava 22 funtov na odmerek, to predstavlja 3000-odstotno maržo

Pfizer se brani, da so ocene "izjemno netočne" in da niso upoštevale kliničnih raziskav, množične proizvodnje in globalne distribucije, še piše Daily Mail.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  07 .12. 2021 ob  12: 40
Cloveski faktor more bit povsod pac prisoten,kot se opice tepejo kdo bo naslednji alfa in edini na vrhu tropa smo ljudje isti