EKSPLOZIJA MED KATOLIŠKO MAŠO: Štirje mrtvi, 50 ranjenih; šlo naj bi za teroristični napad (FOTO)

Kronika

Na jugu Filipinov je danes med katoliško mašo odjeknila eksplozija, v kateri so umrli štirje ljudje, 50 jih je bilo ranjenih, sta sporočili vojska in policija. Po navedbah vojske je šlo za teroristični napad, poročajo tuje tiskovne agencije. Odgovornost zanj je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Eksplodiralo je ob 7.40 po krajevnem času (0.40 po srednjeevropskem) med mašo v telovadnici na državni univerzi Mindanao v mestu Marawi, 817 kilometrov južno od prestolnice Manila.

Kot je povedal generalmajor Gabriel Viray, je najverjetneje eksplodirala doma izdelana bomba. "Gre za teroristično dejanje, ki ga je verjetno izvedla islamistična skupina Daulah Islamiyah Maute," je dejal. Dodal je, da še ugotavljajo,ali gre za značilno bombo te skupine.

At this moment. Governor Mamintal “Bombit” Alonto Adiong, Jr. talks to the security sector at the MSU Dimaporo Gymnasium, Marawi City.

Objavil/a Provincial Government of Lanao Del Sur dne Sobota, 02. december 2023

Po navedbah načelnika regionalne policijske uprave Allana Nobleze bi bil napad lahko maščevanje za smrt 11 borcev Daulah Islamiyah med vojaško ofenzivo v petek v bližnji provinci Maguindanao.

Filipinski predsednik Ferdinand Marcos je napad obsodil in poudaril, da bodo napadalci zanj odgovarjali.

Kasneje je odgovornost za napad prevzela skrajna skupina Islamska država (IS). "Vojaki kalifata so sprožili ekplozivno napravo na velikem srečanju kristjanov ... v mestu Marawi," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali na družbenem omrežju Telegram.

Happening Right Now. Governor Bombit Adiong visits Amai Pakpak Medical Center to check on the wounded victims of the bombing this morning.

Objavil/a Provincial Government of Lanao Del Sur dne Sobota, 02. december 2023

Napadi skrajnežev na avtobuse, katoliške cerkve in javne tržnice Filipine pretresajo že več desetletij. Oblasti v Manili so leta 2014 podpisale mirovni sporazum z največjo uporniško skupino v državi, Islamsko osvobodilno fronto Moro, a manjše skupine muslimanskih borcev, ki nasprotujejo mirovnemu sporazumu, ostajajo aktivne, vključno z borci, ki izpovedujejo zvestobo skupini Islamska država. V regiji delujejo tudi komunistični uporniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Marawi so leta 2017 pet mesecev napadali islamski skrajneži, pri čemer bilo ubitih več kot 1.200 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija