'EKSOTIČNA' OBRAZNA MASKA: TikTokerke jo označujejo kot najboljšo lepotno skrivnost (VIDEO)

Trendi

TikTokerjem oziroma TikTokerkam res ne zmanjka idej. Zlasti uporabnice Tik Toka, ki izvajajo prav poseben lepotni tretma, so navdušene in pravijo, da je njihova koža lepša. Strokovnjaki pa se čudijo in menijo, da to ni najbolj varno. Če pogosto uporabljate TikTok in iščete lepotne nasvete, ste skoraj zagotovo že naleteli na oznako #periodbloodfacial, #periodfacemask ali #menstrualmasking. Trend se je prvič pojavil na Instagramu leta 2019. Medtem ko menstrualno masko nekateri označujejo za najboljšo lepotno skrivnost in kot najboljši način za povezavo s svojo veličastno ženstveno energijo, drugi trend označujejo za nevaren in se ob njem zgražajo.

In kaj sploh je menstrualna maska?

Če začnemo na začetku, gre preprosto za menstrualno kri, ki se jo nanese na obraz z namenom izboljšati kožo na obrazu. Svetujejo, da se kri nanese na obraz naravnost iz menstrualne skodelice, lahko pa kri prelijete v posodico in jo hranite v hladilniku.Tisti, ki to masko redno uporabljajo verjamejo, da snovi v krvi blagodejno vplivajo na kožo, a točnih pojasnil, kako in na kakšen način ni. Večina jih pravi, da je njihova koža po negi na videz boljša in lepša. Nekatere pa v tem trendu vidijo predvsem priložnost, da se bolje povežejo s svojim telesom.

View this post on Instagram

A post shared by PSSY PWRD (@pssypwrd)

Sophie Shotter, specialistka za estetiko in hormone pravi, da menstrualna kri ni zgolj kri. V njej so prisotne še vaginalne tekočine in celice sluznice, piše POPSUGAR UK. "Obstajajo dokazi, da matične celice v endometriju vsebujejo tudi mikro hranila kot so cink, baker, magnezij in železo. Te snovi so lahko koristne za zdravje kože, še posebej pri zmanjševanju vnetij," je dejala.

Čeprav Shotterjeva pravi, da so v krvi mikro nutrienti to ne pomeni, da ima menstrualna kri kakšen poseben učinek na kožo. Poudarila je, da je koncentracija teh izjemno nizka. Pravi tudi, da ne morejo te snovi kar preiti v kožo in da je kožna bariera z razlogom bariera. "Mikro nutrienti so dobri za zdravje kože, a če bodo samo ležali na povrhnjici, ne bo velikega učinka."

@teawithmd Reply to @thereal1layna what will people think of next ???? #menses #facemask #justsayno #badidea #skincare #skincareroutine #dermbypark ♬ original sound - Dr. Joyce Dermatologist

Je sploh varna?

Že res, da smo sploh v obdobju menstruacije bolj nagnjene k negi, a po mnenju strokovnjakov bi lahko menstrualna maska naredila več škode kot koristi. "Mislim, da možnost infekcije ali navzkrižne kontaminacije ni vredna tveganja. Menstrualna kri potuje skozi vaginalne kanale, kjer se nahajajo bakterije, lahko tudi virusi. Če ima kdo infekcijo ali herpes, se lahko to prenese na obraz," je dejala kirurginja Maryam Zamani.

"Lahko celo tvegate, okužbo s klamidijskim konjuktivitisom, če bi imeli klamidijo," je povedala Shotterjeva. Zamani pa je izpostavila, da je pri nekaterih na TikToku opazila, da kri hranijo v nesterilnih kozarcih, kar je odlično gojišče za bakterije.

@malcevvvaarezerv #PERIODFACEMASK ♬ Funny Song - Cavendish Music

Alternativa menstrualni maski

PRP terapija oziroma trombocitna plazma je postopek, ki je bistveno bolj varen in primeren lepotni tretma od menstrualne krvi. Na voljo imate še tretmaje pri katerih uporabljajo za nego kože izvorne celice in posege, ki vsebujejo placento. Že res, da so veliko bolj kompleksni in tudi dražji, a so veliko bolj varni. Pri posegu PRP pacientu s trombocitno plazmo injicirajo koncentrirano plazmo s trombociti. Poseg se uporablja za pomlajevanje kože. Trombocitno plazmo pripravijo tako, da pacientu najprej odvzamejo eno ali več epruvet krvi in jih nato centrifugirajo, da skoncentrirajo trombocite. Koncentrat nato injicirajo v kožo. S tem se sprostijo rastni faktorji, ki stimulirajo in povečajo število reparativnih celic.

Če je zgoraj omenjen tretma za vas preveč eksotičen, pa si, ko si boste zaželeli domače nege in obrazne maske, raje na obraz nanesite doma izdelano masko iz avokada, medu ali ovsenih kosmičev, kot iz menstrualne krvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija