Egipt med arabskimi državami najslabši za ženske

Egipt je najslabša država v arabskem svetu, ko gre za pravice žensk, izhaja iz študije, ki jo danes objavlja britanski BBC. K slabi oceni je prispevalo predvsem spolno nadlegovanje, pohabljanje ženskih spolovil in porast konservativnih islamskih skupin v tej državi.

V študiji, ki jo je izvedla britanska Fundacija Thomson Reuters, je sodelovalo več ko 330 strokovnjakov v 22 arabskih državah, ki so ocenjevali dejavnike, kot so nasilje nad ženskami, reproduktivne pravice, ravnanje z ženskami znotraj družine in vloga žensk v politiki in gospodarstvu.

Egipt je na repu lestvice med ocenjevanimi državami pristal tudi zaradi diskriminacijske zakonodaje in porasta trgovine z ljudmi. Kot je ob tem povedala Zahra Radwan iz Globalnega sklada za ženske, ki ima sedež v ZDA, "v celotnih vaseh na obrobju Kaira večina gospodarske dejavnosti temelji na trgovini z ženskami in prisilnimi porokami".

Glavni razlog za slabo oceno Egipta je spolno nadlegovanje

Poročilo, ki so ga aprila objavili ZN, je pokazalo, da se je 99,3 odstotka žensk in deklic v Egiptu soočilo s spolnim nadlegovanjem. "Družbena sprejemljivost vsakodnevnega spolnega nadlegovanja vpliva na vse ženske v Egiptu, ne glede na njihovo starost, profesionalno ali socialno-ekonomsko zaledje, samski ali zakonski stan, obleko ali obnašanje," je povedala Noora Flinkman, članica skupine HarassMap.

Najbolje med 21 članicami Arabske lige in Sirije so se v danes objavljeni študiji odrezali Komorski otoki.
Študija je sicer pokazala še, da je Irak za ženske danes nevarnejši, kot je bil v času vladavine Sadama Huseina.

Savdska Arabija pa se je v študiji slabo odrezala, ko gre za sodelovanja žensk v politiki, diskriminacijo na delovnem mestu, svobodo gibanja in pravice do premoženja. Se je pa ta konservativna država od drugih arabskih držav odrezala bolje na področju izobraževanja in zdravstva.