EDINSTVEN DEGUSTACIJSKI DOGODEK V KOPRU: Odprte kleti Istre – OKI se vračajo v novi preobleki

Koper

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v soboto, 27. maja, organizira degustacijski dogodek Odprte kleti Istre – OKI, ki bo premierno zadihal z novimi pljuči. Nekdanji dogodek 'Od vinarja do oljkarja' bo v novi preobleki nagovarjal vse ljubitelje istrske žlahtne kapljice in na degustacijskem dogodku obiskovalce navduševal nad lepotami istrskega podeželja.  

Želja Društva vinogradnikov slovenske Istre je, da dogodek Odprte kleti IstreOKI postane tradicionalen in pomembno prispeva k razpoznavnosti Istre tako v domačem kot tudi v tujem okolju. Organizatorji so zato letos zavihali rokave in poskrbeli, da bo že prva izvedba postavljena na nekoliko višji nivo. Načrti za prihodnje pa so še veliko bolj smeli. OKI tako vabi ljubitelje vina in gastronomije z vseh koncev Slovenije ter tudi iz tujine na očarljivo potovanje po vinogradih in kleteh slovenske Istre.

Kako bo potekal dogodek Odprte kleti Istre?

Letošnji dogodek Odprte kleti Istre – OKI se bo odvil na tradicionalno soboto, 27. maja in potekal od 12.00 do 19.00. Na dogodku bo sodelovalo skupaj 14 vinskih kleti in dve domačiji iz območja slovenske Istre: vsaka od njih z najmanj tremi vzorci vin. Pri večini pa bo dodatno mogoče okušati še istrske kulinarične dobrote. Cena degustacij je 20 evrov. Ta vključuje degustacijski kozarec, vrečko za kozarec in degustacijo najmanj 3 vzorcev v vsaki od sodelujočih petnajstih vinskih kleti. 

Nakup in prevzem kozarcev bo potekal na stojnici pred Vina Koper na dan dogodka, od 9. ure dalje. Ta dan bo potekal tudi after party, in sicer na izolskem podeželju, v vinski kleti Korenika & Moškon.

Odprte kleti Istre so degustacijski dogodek 

Dogodek je edinstvena priložnost za spoznavanje bogate tradicije vinarstva in značilnih okusov slovenske Istre, pa tudi za druženje tako z vinarji kot z drugimi ljubitelji vin in gastronomije. Odkrivanje raznolikosti in odličnosti istrskih vin, sprehodi skozi vinograde, zgodbe vinarjev, predstavitev vinogradništva ter kletarstva in seveda degustacija so osrednji motivi za obisk prihajajočega dogodka. OKI je tako dogodek degustacijske in informativne narave, ki bo zbrane popeljal v skrivnostni svet istrskih vin in jim razkril lepote istrskega podeželja.

Na OKI 2023 bodo sodelovali Vina Brič, Kmetija Butul, Turistična kmetija Lukač, Vina Jerman, Robi & Dorjano Korenika, Vina Ražman, Bio Organic vina Montis & Eko Laura, Vina Valenčak, Montemoro, Vina Santomas, Vina Dean Plahuta, Vina Kralj, Vina Bordon, Vina Zaro - Manzioli bar, Vinakoper in Korenika & Moškon. 

OKI vabi k odkrivanju skritih zakladov naše regije, od vinogradov, ki jih grejejo žarki sredozemskega sonca, do kleti, v katerih nastajajo izjemna vina. "Veselimo se, da bomo lahko pozdravili ljubitelje vina, sommelierje in gastronomske navdušence z različnih koncev Slovenije in tudi širše ter jim omogočili uživanje v edinstvenih okusih in gostoljubnosti vinarjev slovenske Istre."

Za dogodek je bila postavljena tudi spletna stran, ki poleg samega opisa dogodka vinarjem omogoča, da se na njej predstavijo.

Prav tako sta odprti socialni omrežji Facebook in Instagram.