DZ DANES O PONOVNEM ZAGONU GOSTINSTVA: Poziv k sprejetju posebne pomoči

Slovenija

Odbor DZ za gospodarstvo bo danes razpravljal o problematiki ponovnega zagona dejavnosti v gostinstvu in ostalem storitvenem sektorju. Vlado naj bi na predlog poslancev LMŠ pozval, naj nemudoma sprejme posebno pomoč za gostinstvo, turizem, industrijo srečanj in ostale storitvene dejavnosti, ki so že več mesecev zaprte.

V LMŠ opozarjajo, da so omenjene dejavnosti med najbolj prizadetimi zaradi epidemije covida-19. Zaprte so že več mesecev, gospodarska škoda pa je ogromna, so zapisali v zahtevi za sklic izredne seje. Ta teden so sicer lahko terase in vrtove odprli gostinski obrati v osmih od 12 statističnih regij.

Poslanci LMŠ priznavajo, da doslej sprejeta protikoronska zakonodaja ponuja pomoč tudi tem panogam, vendar pa da njihovih težav ne naslavlja primerno. Vlada denimo še vedno ne razlikuje med podjetji, ki ne morejo poslovati zaradi vladnih odlokov, ter tistimi, ki so se jim prihodki zmanjšali zaradi posledic epidemije. Podjetjem, zaprtim zaradi vladnih odlokov, bi denimo morali fiksne stroške poravnati v celoti, so prepričani.

Na gospodarskem ministrstvu medtem pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma. Kot je prejšnji teden povedal državni sekretar Simon Zajc, bo v novem interventnem zakonu zapisana enkratna pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih s področja gostinstva in turizma, deležni naj bi bili tudi subvencije pri izplačilu regresa. Poseben ukrep pripravljajo za organizatorje dogodkov. Zajc pričakuje, da bo vlada predlog zakona obravnavala še ta mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija