DZ BO DANES DOBIL NOVEGA PREDSEDNIKA: Znani naj bi bili tudi bodoči ministri

Slovenija

Koalicijske stranke bodo danes predvidoma končale postopke potrjevanja kandidatov za ministre tretje vlade Janeza Janše. Poslanke in poslanci bodo medtem glasovali o novem predsedniku DZ, dosedanjem vodji poslanske skupine SMC Igorju Zorčiču. Predsednika SDS Janšo, ki je bil izvoljen za mandatarja, pa bo v poslanskih klopeh nasledil Janez Moškrič.

Janša se je sicer že v sredo glede kandidatne liste ministrov sešel s prvaki koalicijskih partneric SMC, DeSUS in NSi. V minulih dneh je v javnosti zaokrožilo že več imen ministrskih kandidatov. Svoje adute so tako neuradno že razkrili v DeSUS, večinoma v NSi, deloma pa tudi v SMC, medtem ko so v SDS precej skrivnostni.

Vodstvo SMC naj bi kandidate dokončno potrdilo že v sredo, v NSi naj bi listo dokončno določili danes, ko se konča dopisna seja izvršilnega odbora. Prav tako naj bi kandidate danes na seji potrdil izvršilni odbor SDS. Janša bi tako lahko listo ministrov v DZ vložil v petek.

Medtem pa bo DZ danes, na zadnji dan tokratne seje, poleg glasovanj o zakonskih predlogih odločil tudi o kandidaturi Igorja Zorčiča za predsednika DZ. Stranke nove koalicije so predlog vložile v sredo.

Glasovanje o predsedniku DZ je tajno, za izvolitev pa je potrebna absolutna večina poslanskih glasov. Glede na podporo, izraženo s podpisi pod kandidaturo, Zorčičeva izvolitev ni vprašljiva.

Janšo pa bo danes v poslanskih klopeh predvidoma že nadomestil Janez Moškrič. Gre za nekdanjega ljubljanskega mestnega svetnika SDS in nekdanjega predsednika četrtne skupnosti Sostro v Ljubljani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija