DVOLIČNO? "Putina pošiljamo v Haag, kar je seveda prav, a Busha ml. in Blaira ni nihče nikoli obtožil zločina"

Koper

Mirovni inštitut organizira v prihodnjih dneh v Kopru forum s pozivom k miru in mirovnim pogajanjem v Ukrajini. Vojni ni videti konca, države zvišujejo vojaške proračune. Kljub temu je v svetu kar nekaj protivojnih pobud, mirovnih protestov in peticij. V Sloveniji sta k miru pozvali peticiji Ustavimo vojno v Ukrajini! in Poziv k mirovni vlogi Slovenije v vojaškem spopadu med Zahodom in Rusijo. Na forumu bo ob predstavnikih mirovnih gibanj iz Ukrajine, ZDA, Italije, Hrvaške in Slovenije nastopil tudi Aurelio Juri, ponudnik peticije za mir. Z njim smo se pogovarjali o sporočilu, ki ga želijo mirovniki posredovati slovenski javnosti.

Na kaj želite na mirovnem forumu opozoriti? 

Na dve reči: Kot prvo na to, da brez priznanja Zahoda za nekaj usodnih napak, ki jih je zagrešil pri nastajanju krize, ki se je izrodila v vojno v Ukrajini in ustrezne razumne pogajalske ponudbe Putinu, vojne ne bo moč končati. Kot drugo pa na to, da še zlasti pri nas pogrešamo glas mladih v odnosu do tega konflikta. Zdi se, kot da se jih ne tiče, pa še nikoli od Hirošime in Nagasakija dalje niti ob kubanski krizi '62 leta nismo bili tako blizu jedrskemu spopadu med ZDA in Rusijo in zatonu človeštva. 

Že večkrat ste izrazili stališče, da ne pristajate na uradno mnenje, da se v Ukrajini branijo t. i. evropske vrednote. Zakaj ne?

Ker ostajam prepričan, da Zahod z Ukrajinci ne brani nobenih evropskih vrednost, ampak le svoje strateške interese po obvladovanju čim več vplivnega območja nekdanjega vzhodnega bloka. Kakšne vrednote braniš, ko izpadeš dvoličen, nekoherenten, neprincipielen? Nad nezakonito in zločinsko rusko agresijo se zgražamo, jo obsojamo in se ji upiramo z vsemi močmi, tudi za ceno lastnega stradanja – poglejte občo krizo, v katero se pogrezamo – enako nezakonito in zločinsko početje ZDA in Velike Britanije proti Iraku pred dvajsetimi leti, utemeljeno povrh z lažmi, pa smo celo podpirali, tudi mi z Vilensko izjavo. Putina pošiljamo v Haag, kar je seveda prav, a Busha mlajšega in Tonyja Blaira ni nihče nikoli obtožil zločina. Slednjega smo na lanskem Blejskem strateškem forumu celo sprejeli z vsemi častmi. Torej neprincipielni in naj dodam še rasisti, četudi tega ne priznamo. Poglejmo odnos do ukrajinskih beguncev in do onih z juga, iz tretjega sveta.

Kako bi odgovorili na obtožbe, da so vsi, ki se zavzemajo za mir, rusofili in putinisti?

Da so gospodje, ki nas tako etiketirajo, umsko omejeni, da dlje od svojega nosu ne vidijo, da ko prepričujejo Zelenskega in ukrajinski narod, da je Putina možno poraziti, ne da bi tvegali jedrskega odziva, se delajo iz njiju in iz širše javnosti norca. Kako se naj porazi silo, ki poseduje največji jedrski arzenal na svetu? Z njo moraš poiskati nek modus vivendi! 

Ključno vprašanje foruma je, kako misliti ter zagovarjati mir v času vojne. Torej kako?

Tako da pride do spoznanja, da je bila zavrnitev Putinovih zahtev po varnostnih jamstvih za Rusko federacijo in po implementaciji dogovorov iz Minska za vzhodni del Ukrajine huda strateška napaka. Prepričan sem, da če bi vsaj pristali na pogovore, do vojaškega posega ne bi prišlo. Naj se od te streznitve porodi razumna, kar pomeni tudi Putinu sprejemljiva pogajalska ponudba v zameno za prekinitev  sovražnosti

Ali je vzpostavitev evropskega mirovniškega gibanja realna možnost?

Iskreno rečeno, ne vem. Nekoč je mirovništvo kot vseevropsko in tudi svetovno gibanje živelo, brez neke posebne organizacije, spontano, v naravi in duši ljudi. Ko sem bil še najstnik smo hodili na množične shode proti vojni v Vietnamu, v oddaljene eksotične kraje, protestiral smo proti ameriškemu početju, enako proti politiki Izraela do Palestincev, danes tega ni več. Vsaj pri nas ne. Oblasti so nas naučile, da sledimo njihovim naracijam o dobrem in zlu in mladim je očitno to dovolj. Pa imamo dokaj budno civilno družbo: Glas Ljudstva, Društvo 8. marec, 'kolesarje', a na temo vojna in mir se ne oglašajo. To pa je žalostno.

Kaj je torej namen mirovne pobude, ki jo boste predstavili v ponedeljek na forumu v Kopru?

Edini namen je prebuditi javnost, da naj ne verjame kar tako oblasti, da sprejema prave odločitve glede te vojne, da povsem nadzoruje situacijo in da smo v dobrih rokah, kot skušajo prikazati tudi etablirani mediji, ki zelo malo prostora podarijo nasprotnim mnenjem in da se odzove na bolj množičen in glasen način. Naj zahteva od vlade, premiera, ministrov jasne odgovore. Naj se oblastniki ne sprenevedajo, ko branijo mednarodni pravni red. Vse velesile, ne samo Rusija, se ga držijo dokler koristi njihovim interesom. Ko ne, z njim kar pometajo. Ni prav, a gre to vzeti v zakup.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Aurelio Juri |  15 .04. 2023 ob  20: 32
Strica iz ozadja ne razumem, ker ne vem kaj imajo Tito, Kardelj in Maček s to zgodbo?! Justinopolisa vabim, da se sam bolj izobražuje o vojni v Iraku. V 8 letih vojne, seveda tudi med Iračani samimi, a sprožila sta jo ZDA in VB, pol milijona mrtvih, pretežno civilistov. Dvomim, da med njimi ni bilo otrok, žena, starcev. In Abu Ghraib? Če Bush in Blair nista zločinska psihopata, toliko slabše, da sta vse to žalost zagrešila. Sicer ali sta psihopata ali nista, enako velja za Putina, bi laho ocenil, oz. sodil le neodvisni in vrhunski psihiater. Da pa je zločinsko kar so postorili vsi trije ni dvoma!
Stiv Rivsu pa naslednje: Diktatorja in morilca Putina ne podpiram, strinjam se, da konča v Haagu, če bo kdaj to možno, a bi prej v Haag morala oditi Bush in Blair. Ko sta se slednja podala v tisto nesmiselno vojno nisem molčal. Obsojal sem ju in edini v DZ glasoval proti podpori Vilenski izjavi, ki je Slovenija vmeščala v Koalicijo voljnih. Da quale pulpito? O eksodusu in fojbah sem javno spregovoril in jih obsodil že 88 leta, s Skupino 88, kot predsednik Skupnosti Italijanov v Kopru. Kje je bil Stiv Rivs takrat ne vem. Obsodil sem tudi pokol v Porzusu, ki ga je zagrešil Mario Toffanin-Giacca in ga je Vittorio-Marco skušal preprečiti, a odgovarjal je oče skupaj z ostalimi člani vodstva, ker mu ni uspelo. Bil je odrešen krivde z Saragatovo amnistijo 1964. Naj dodam, da obsojam tudi povojne poboje pri nas in povsod vsakršno zavestno povzročeno smrt!
Aurelio Juri |  15 .04. 2023 ob  10: 50
Ne vem zakaj mi ne objavi to kar odgovarjam kritikom. Mi uredništvo lahko pomaga?
 |  15 .04. 2023 ob  10: 32
Najprej vsem piscem na tem portalu. Pozivam da se ne skrivate za anonimnostjo. Preveč je komot, a je tudi strahopetno. Drugače pa:
 |  15 .04. 2023 ob  10: 15
A ja, ne vidim svojega imena, a ne dvomim, da ste razumeli kdo sem...
 |  15 .04. 2023 ob  10: 08
Pozdravljeni vsi, ki me berete ali ste me že prebrali in hvala uredništvu RO da me je objavil ter napovedal ponedeljkov dogodek. Odzivi na to kar sem povedal so seveda različni, odvisni od tega kdo katero politično opcijo ali izbiro pristopa k vojni v Ukrajini bolj podpira. Zahvaljujem se somišljenikom za podporo in se v nadaljevanju na kratko odzovem na nasprotno stran.
Ištrijan |  13 .04. 2023 ob  16: 27
25
Bravo Aurelio.
Hvale vredno razmisljanje. Podobno zelo verjetno razmislja velika vecina ali vsaj vecina ljudi, vendar si tega zaradi nenacelnosti in hipokrizije ne upajo na glas povedati. Iz koristoljubja raje v credi sledijo pastirjem....v vse vecjo bedo in revscino.

Cestitke, da je tako razmisljanje uspelo uvidet medijsko luc, sploh v danasnjih casih demokraticno zapovedanega enoumja!!
Stiv Rivs |  13 .04. 2023 ob  16: 10
-17
Lahko se skrivajo pod zastavo eu demokracije in nepristrankosti, ma na koncu so samo prikriti podporniki carja diktatorja in morilca Putina.
Ko sta se Blair in Bush podala v tisto nesmiselno vojno so vsi ti današnji moralisti molčali !
Sicer pa g. Juri, da quale pulpito ?
Kaj pa fojbe ? Kaj pa Porzus ?
Eho |  13 .04. 2023 ob  15: 01
13
Ali je res nepravično misliti, da če bi George Bush in Tony Blair preživela eno uro v zaporu, ker sta ubila toliko ljudi pod lažno pretvezo, da je Irak imel orožje za množično uničevanje, potem bi Putin dvakrat premislili, preden bi ravnali kot Je zdaj? Ampak ker se to nikoli ni zgodilo in ker evropski in ameriški vojni hujskači še vedno prosto tavajo, ali je nerazumno misliti, da bodo bodoči Putini čutili, da imajo dovoljenje za isto?
manemebasat |  13 .04. 2023 ob  14: 14
21
Bravo!
magik |  13 .04. 2023 ob  13: 47
29
Čestitke g. Aurelio!
Končno nekdo na sončni strani Alp, ki mu je uspelo preko medijev povedati kar zagovarja večina Slovencev.
Justinopolis |  13 .04. 2023 ob  12: 44
-36
Bush in Blair nista zločinska psihopata, nista namerno pobijala civilno prebivalstvo in nista kradla otroke. Vse to počne psihopat in zločinec Putin, ki ima polega tega še zemeljske pretenzije. Mori tudi svoje nekoč zveste oligarhe. Vsak dan pade kakšen iz petega nadstropja. Aurelio začni se izobraževati!
Stric iz ozadja |  13 .04. 2023 ob  12: 05
-23
Se deloma strinjam. Ampak, zakaj tam ni Tito, pa Kardelj, pa Maček? Zakaj imajo sledni celo spomenike, trge in ulice poimenovane po njih, kljub temu da so dokazani morilci in zločinci? In Juri ter vsa podobna komi/soci/udbo kamarila pa se jim klanja?
1