DVOLASTNIKOM ZEMLJIŠČ OTEŽEN PREHOD: Ponovno želijo biti umeščeni na seznam izjem pri prehajanju meje z Italijo

Goriška

Župana občin Nova Gorica in Brda, Klemen Miklavič in Franc Mužič, sta na vlado in notranje ministrstvo naslovila dopis s prošnjo, da se dvolastnike zemljišč znova uvrsti med izjeme pri prehajanju državne meje z Italijo brez predhodnega testiranja ali karantene. Ob tem sta opozorila na težave, ki jih dvolastnikom prinaša omejitev.

Izjema, ki je omogočala prehod državne meje dvolastnikom, je bila vključena v nabor izjem tako v prvem kot v drugem valu epidemije, vse do sprejetja odloka, objavljenega v Uradnem listu 23. decembra. Ker jih ni več na seznamu izjem, sta župana prejšnji teden pisala vladi in ministrstvu, a na četrtkovi seji vlada prošnji ni ugodila, so sporočili iz Občine Brda.

Župana sta v prošnji podrobno utemeljila razloge za čimprejšnjo vnovično uvrstitev dvolastnikov med izjeme. Dvolastniki delo na svojih zemljiščih opravljajo sami ali v ožjem družinskem krogu, torej v vsakodnevnem mehurčku ter z zaščitnimi sredstvi, zato predstavnike občin čudi, da so bili izvzeti s seznama izjem, medtem ko čezmejni dnevni delovni migranti, ki so zaposleni v tovarnah, podjetjih ali celo na kmetijah, lahko prehajajo mejo.

"Nesmisel je namreč, da delavec, ki je zaposlen na kmetiji na italijanskem ozemlju, lahko opravlja delo na tamkajšnjih zemljiščih delodajalca, dvolastnik na svojem zemljišču pa ne more, ker mu ni dovoljen prehod državne meje," so zapisali na briški občini. V vinogradih in sadovnjakih trenutno poteka nujni zimski rez trte in sadnih dreves, od katerega bo odvisen celoten letošnji pridelek, so dodali.

Na območju Goriških Brd je bilo popisanih 155 dvolastnikov, ki dnevno opravljajo nujna dela na svojih zemljiščih na italijanskem ozemlju, večinoma v vinogradih in sadovnjakih. Njihova zemljišča, ki predstavljajo tudi polovico in več celotne kmetije, so od slovensko-italijanske državne meje oddaljena le po nekaj kilometrov. Nekaj deset dvolastnikov je tudi v novogoriški občini.

Franc Mužič

Dvolastniki so tako v spomladanskem kot v jesenskem valu epidemije upoštevali navodila in odredbe obeh držav, tako da v celotnem obdobju niso zaznali nobenih kršitev, ki bi zadevale prehod državne meje s strani dvolastnikov. Občini zato pozivata vlado, da jim čim prej omogoči nemoteno delo na svojih zemljiščih onstran državne meje in tako omeji gospodarsko škodo, ki bi lahko nastala zaradi nesmiselnega črtanja dvolastnikov s seznama izjem pri prehajanju državne meje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija