DVE AKCIJI GORSKIH REŠEVALCEV: "Gore ne izbirajo med izkušenimi in neizkušenimi" (FOTO)

Slovenija

V soboto sta potekali dve reševalni akciji gorskih reševalcev. Na severni strani Uršlje gore, v žlebu, levo od Velike Šmohorice, na nadmorski višini 1600 m, se je sprožil plaz. Zaradi obremenitve smučarja z lastno težo, se je sprožil kložasti plaz in odnesel enega od štirih turnih smučarjev.

"Še enkrat več se je pokazalo, da pri plazu največ šteje tovariška prva pomoč, saj so poškodovanemu takoj priskočili na pomoč preostali trije kolegi. Nekaj sreče pa je bilo tudi v tem, da plaz smučarja ni zasul v celoti," so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Reševalci GRS Koroške so poškodovanega smučarja oskrbeli, posadka helikopterja Slovenske vojske, pa ga je skupaj z reševalcem letalcem prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Drugi večji dogodek se je odvijal na Goteniškem Snežniku, kjer sta onemogla planinca. Eden je dobil omrzline v noge in se poškodoval. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe - društvo Ljubljana, posadka helikopterja Slovenske vojske z združeno GRZS HNMP ekipo, ki pa zaradi vremenskih razmer ni mogla izvesti reševanja. Gorski reševalci so v izjemno neugodnih vremenskih razmerah, planinca rešili na klasičen način. Na pomoč so jim priskočili tudi domačini z motornimi sanmi in PGD Grčarice.

Obe reševanji sta se na srečo končali samo s poškodbami.

"Gorski reševalci objavljamo naše reševalne akcije z namenom ozaveščanja, da vsi ki zahajate v hribe, dobro preverite razmere cilja, kamor ste namenjeni, predvsem pa, da še posebej v zimskih razmerah, ne precenite svojih psihofizičnih sposobnosti in razmer in s spoštovanjem izbirate svoje cilje, ter prisluhnete opozorilom Planinske zveze Slovenije, Združenje gorskih vodnikov Slovenije, ARSO vreme in drugih. Gore ne izbirajo med izkušenimi in neizkušenimi, nesreče se dogajajo vsem, vseeno pa bi bilo dobro, da jih je čim manj," so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija