DVA V ENEM: Kombinirano cepivo proti gripi in koroni uspešno prestalo ključno fazo kliničnega preskušanja

Svet

Farmacevtsko podjetje Moderna je sporočilo, da je njihovo kombinirano cepivo proti gripi in covidu 19 uspešno prestalo ključno fazo končnih znanstvenih preverjanj. Cepivo, ki združuje zaščito proti obema boleznima v enem odmerku, je po rezultatih tretje faze kliničnega preskušanja učinkovito v spodbujanju zaščitnih protiteles v telesu. 

Rezultati kažejo, da kombinirano cepivo deluje enako učinkovito kot ločeni cepivi proti gripi in covidu 19. Moderna pravi, da bi manjše število injekcij olajšalo in poenostavilo proces cepljenja. "Zelo smo veseli rezultatov, saj je to prvič v svetu, da je podjetje pokazalo pozitivne rezultate tretje faze kombiniranega cepiva proti gripi in covidu 19 v enem odmerku," je za BBC News povedal izvršni direktor Stephane Bancel. Konkurenta Pfizer in BioNTech prav tako testirata podobno kombinirano mRNA cepivo proti gripi in covidu 19. Znanstveniki upajo, da bodo mRNA cepiva hitreje izdelana in posodobljena ter bolje prilagojena vedno spreminjajočim se sevom.

Podjetje namerava rezultate predstaviti na medicinski konferenci in jih predložiti v objavo. Profesor John Tregoning, imunolog na Imperial College London, je dejal, da je delo na kombiniranem cepivu obetavna stvar, vendar znanstvena skupnost čaka na celovite podatke za podrobnejšo analizo. Moderna razvija tudi mRNA cepivo proti citomegalovirusu (CMV), za katerega pričakujejo rezultate kasnejše faze preskušanja jeseni. Trenutno ni nobene zaščite za nosečnice in njihove nerojene otroke proti CMV.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija