DVA MESECA ZA DOVOLJENJE ZA ZAČETEK TESTIRANJA CEPIVA: Tako je v Sloveniji, v Švici so ga dobili v enem dnevu

Slovenija

Roman Jerala, biokemik in sintetični biolog, je na družbenem omrežju Twitter opozoril na dolge postopke pridobivanja dovoljenja za začetek poskusov testiranja cepiva proti novemu koronavirusu na miših. Kot pravi, se dovoljenje v Švici dobi v enem dnevu, medtem ko so v Sloveniji nanj čakali dva meseca.

"Danes, 19. 5. 2020 smo končno dobili dovoljenje VURS za začetek poskusov testiranja cepiva proti covidu-19 na miših. Vlogo smo vložili 20. 3. 2020!" je danes na Twitterju zapisal Roman Jerala, profesor z Nacionalnega inštituta za kemijo, in pojasnil, da je kolega v Švici dobil dovoljenje v enem dnevu. "Hiter postopek zaradi epidemije pač," je dodal.

Nato je sicer strokovnjak objavil še en tvit in v njem dodal popravek, da so vlogo oddali 25. marca, da pa bi bilo lepo, če bi uradniki in komisija znanstvenikom olajšali biomedicinske raziskave.

Roman Jerala

Jerala je sicer v mednarodnem okolju znan kot vodja slovenskih ekip, ki so na mednarodnem tekmovanju v genskem inženiringu večkrat osvojile prestižne nagrade. Jerala ima naziv znanstvenega svetnika in je vodja oddelka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Poleg tega predava predmet biokemijska informatika na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Večkrat tudi javno kritizira slovensko politiko financiranja znanstvenih raziskav, zaradi katere so raziskovalci prisiljeni oditi v tujino, država pa pri tem izgublja potencial.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija