DUTB V PRODAJO ISTRABENZ TURIZMA MADŽAROM? Matoz naj bi pri nadzornikih iskal večino

Slovenija

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) se je začela pripravljati na začetek prodaje družb Istrabenz Turizem in Thermana, poročajo časnika Delo in Finance ter televizija Pop TV. Po neuradnih informacijah pripravljajo spremembe statuta glede položaja nadzornikov.

V DUTB so za Delo potrdili, da je upravni odbor DUTB sprejel sklep o pripravi na začetek prodaje družb Thermana in Istrabenz Turizem, da pa časovni potek prodaje še ni določen.

Zahtevali naj bi spremembe statutov

Niso pa komentirali informacij tega časnika, da naj bi na skupščini Thermane 25. maja zahtevali spremembe statuta, po katerih bi bilo mogoče nadzornike z glasovi 80 odstotkov kapitala družbe odpoklicati le, če ne bi bili več zmožni opravljati funkcije, če ne bi opravljali svojih nalog ali bi kršili obveznosti, ter da naj bi enak načrt imeli z Istrabenzom Turizmom. S tem naj bi "preprečili samovoljne odpoklice članov nadzornega sveta z namenom stabilnega in nemotenega poslovanja družbe".

Pop TV pa je v sredo poročal, da naj bi po neuradnih informacijah predsednik upravnega odbora DUTB Franci Matoz pri nadzornikih Istrabenz Turizma iskal večino, da bi hotele lažje prodal Madžarom. V nadzorni svet naj bi imenovali Bora Šteblaja, ki je vodja skladnosti pri DUTB, razrešili pa naj bi Zlatka Vilija Hohnjeca, nekdanjega nadzornika Term Olimia in zaupnika gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Po informacijah televizije bi statut spremenili tako, da bi za uspešnost vodilne nagradili z delnicami podjetja.

Turistična strategija države se je spremenila

Finance na podlagi navedb virov blizu slabe banke pišejo, da se je DUTB za objavo prodaj odločila predvsem, ker "država nima več veljavne turistične strategije". Medtem ko je prejšnja strategija, ki se je iztekla konec minulega leta, predvidevala konsolidacijo državnega lastništva v turističnih družbah, nova strategija za obdobje 2022-2028, ki jo je vlada sprejela ta teden, pravi, da bo potreben razmislek "o načinu upravljanja tega procesa, ločitvi lastništva nepremičnin in funkcije profesionalnega upravljanja dejavnosti ter optimiranja procesa, s ciljem doseganja donosnosti in skrbi za strateški položaj, razvojno funkcijo in vpliv na dodano vrednost teh naložb v slovenskem turizmu".

Po navedbah Financ naj bi v paketu z Istrabenz Turizmom in Thermano prodajali tudi družbo Argolina, ki je lastnica dobrih 20.000 kvadratnih metrov velikega zemljišča v neposredni bližini izolske marine. Zemljišče je trenutno naprodaj za 8,86 milijona evrov brez davka.

Istrabenz Turizem ima med drugim v lasti šest hotelov v Portorožu in Terme Portorož, Thermana pa zdravilišče v Laškem. Obe družbi sta bili predvideni za vključitev v državni turistični holding.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

V tega naj bi vključili tudi družbo Sava Turizem, ki ima v lasti hotele in zdravilišča na Bledu, v Portorožu, Izoli, Strunjanu, Moravskih Toplicah, na Ptuju in v Radencih. V začetku leta je veliko prahu dvignila prodaja okoli 43-odstotnega deleža sklada York v družbi Sava, ki ima v lasti družbo Sava Turizem. York je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, nato pa sta predkupno pravico izkoristila Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad). SDH je za dobrih 32 milijonov evrov odkupil celoten paket delnic, Kad pa terjatve Yorka do Save v vrednosti okoli šest milijonov evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  12 .05. 2022 ob  14: 44
-2
Niso pa komentirali informacij tega časnika...kdo ni komentiral, katerega časnika, katero izjavo?