DUTB pod drobnogledom protikorupcijske komisije

Komisija za preprečevanje korupcije je primer Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prekvalificirala v preiskovalnega, odgovornim pa je posredovala že tudi vmesno poročilo, ki je "skrb vzbujajoče", je v pogovoru za današnji časnik Delo dejal predsednik komisije v odstopu Goran Klemenčič.

Ukrepi, ki so bili obljubljeni ob objavi ocene korupcijskih tveganj pri uveljavljanju zakona, na podlagi katerega je nastala DUTB, se niso uveljavili, je dejal Klemenčič in dodal, da so razmere spremljali naprej. "Zaradi podatkov, ki smo jih pridobili zadnje čase, smo zdaj primer DUTB iz preventivnega prekvalificirali v preiskovalnega," je povedal.

Podrobnosti poročila, s katerim so seznanili vodstvo DUTB, ministra za finance, predsednico vlade in guvernerja Banke Slovenije, ni mogel razkriti, ker je postopek v teku in vsi podatki še niso preverjeni. "Lahko povem le, da smo se za to odločili potem, ko smo pregledali vse svetovalne pogodbe, ki jih je DUTB v tem času sklenila, njen celotni denarni tok od ustanovitve, postopek zaposlovanja v družbi in zapisnike vseh sej upravnega odbora," je dejal. Posamezne neizvršne in izvršne direktorje bodo sedaj vabili na zaslišanja.

Nyberg je dejal, da potencialni konflikt interesov še ne pomeni, da obstaja konflikt interesov.

Klemenčič trdi, da DUTB razpolaga s samo dvema kreditnima mapama in da je bila njena novinarska konferenca minuli teden "nedopusten in zavajajoč spin". Komisija med drugim podrobno pregleduje morebiten konflikt interesov. Glede tega je veliko pozornosti vzbudila svetovalna pogodba med DUTB in družbo Quartz&Co, katere partner je v.d. izvršnega direktorja DUTB Torbjörn Mansson.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je na novinarski konferenci minuli četrtek dejal, da so se zavedali potencialnega konflikta interesov v tem primeru. Možnost je bila, da DUTB s to družbo ne sodeluje, a je upravni odbor ugotovil, da ponuja storitve, ki jih DUTB trenutno nujno potrebuje.V upravnem odboru so vzpostavili kriterije za najemanje zunanjih sodelavcev in uvedli tudi nadzor s strani neizvršnih direktorjev. Ugotovili so, da je bilo vprašanje potencialnega konflikta interesov med Manssonom in družbo Quartz&Co naslovljeno korektno in etično.

Deli novico: