Durs dolžnike poziva k poravnavi svojih obveznosti

Davčna uprava RS (Durs) poziva vse davčne dolžnike, še posebej pa manjše z dolgovi do 100 evrov, k čimprejšnji poravnavi svojih obveznosti. Tako se lahko izognejo stroškom in drugim neprijetnostim davčne izvršbe - stroški izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več, namreč pri manjših dolžnikih mnogokrat presegajo davčni dolg.

Trenutno je v postopku izvršbe 23.500 dolžnikov z dolgom od 10 do 100 evrov oz. okoli 8300 dolžnikov z dolgom dobrih 20 evrov. Zavezanec z dolgom 20 evrov plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več, odvisno od števila transakcijskih računov zavezanca in načina davčne izvršbe, so danes sporočili z Dursa.

Stroški davčne izvršbe, ki jih je dolžan plačati davčni zavezanec, ko prejme sklep o davčni izvršbi, znašajo 25 evrov za administrativne sklepe oz. 75 evrov za sklep o davčni izvršbi na premičnine. K temu je treba prišteti še stroške, ki jih zaračuna banka in lahko znašajo 20 evrov in več.

Davčni zavezanec, ki ni prostovoljno izpolnil svoje davčne obveznosti, torej poleg dolga plača še vse stroške, kar je posebno v primerih, ko gre za nizke zneske dolga, nesorazmerno in zelo drago, so poudarili na Dursu.

Dolžniki bodo v kratkem prejeli sklepe o davčni izvršbi

Durs bo sicer v kratkem vsem dolžnikom izdal sklepe o davčni izvršbi, zato poziva vse davčne dolžnike, naj pred tem prostovoljno izpolnijo svojo obveznost.

"Zavezance, ki so prejeli opomin pa opozarjamo, da je obveznosti treba poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel," so poudarili in pojasnili, da je treba poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila.

Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, Durs za neporavnane obveznosti opomina ne izda ponovno, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe.

Durs poziva k prostovoljnemu plačilu neporavnanih davčnih obveznosti

Čeprav davčna zakonodaja ne predvideva opominjanja davčnih zavezancev pred začetkom davčne izvršbe, želi Durs, kot so poudarili, s ciljem krepitve davčne kulture in v izogib stroškom, ki nastanejo v postopku davčne izvršbe, pozvati k prostovoljnemu plačilu neporavnanih davčnih obveznosti.

Zavezanci lahko informacijo o natančni višini dolga dobijo na telefonski številki 08 209 00 00, od ponedeljka do petka v času uradnih ur, ali na elektronskih naslovih gp.durs-kp-urf@gov.sigp.durs-mb-urf@gov.sigp.durs-br-urf@gov.si, in gp.durs-ms-urf@gov.si. Tisti, ki so identificirani kot uporabniki eDavkov, lahko preverijo stanje dolga z vpogledom v eKartico, so še navedli na Dursu.

je 15.ti  |  13 .11. 2013 ob  17: 15
pred vrati, trebaju pare za plate
Pika |  13 .11. 2013 ob  10: 09
Kdaj pa bodo svoj dolg poplačale velike ribe, a???????? DURS, uporabljajte enaka merila za VSE, ker po objavljenih podatkih neplačnikov, ni glih videti.