Državni zbor znova o proračunu

DZ bo danes nadaljeval izredno sejo, na kateri se je v ponedeljek seznanil s predlogom proračuna za prihodnji dve leti ter opravil že tudi razpravo o spremembah proračuna za leto 2014. Najprej bo dokončal obravnavo vloženih dopolnil, zatem pa prešel na predlog proračuna za leto 2015 ter še ostale proračunske dokumente.

Vlada s proračunom zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP pomeni nekaj manj kot tri odstotke.

Ker je proračun najpomembnejši dokument vsake vlade in izraz njene politike na vseh področjih, je predsednica vlade Alenka Bratušek v ponedeljek DZ obvestila, da bo na sprejem proračuna za leto 2014 vezala zaupnico vladi.

Največ prahu dviga zakon o davku na nepremičnine

Bratuškova je prepričana, da obravnavani proračun v danih razmerah najmanj posega v socialni status ljudi, vlada pa z njim zasleduje jasno začrtan cilj - uspešno, socialno pravično in solidarno Slovenijo. Opozicija je ob obravnavi opozarjala, da je nerealen in ni razvojno naravnan, med prihodki pa da ne upošteva drugega kot nove davke.

Izredna seja bo trajala do četrtka, na dnevnem redu pa so še predlog zakona o davku na nepremičnine, predlog novega energetskega zakona ter ponovno odločanje o novelah zakonov o dohodnini in bančništvu, na kateri je državni svet prejšnji teden izglasoval odložilni veto. Istega dne so napovedana tudi glasovanja o vseh točkah dnevnega reda.

Deli novico: