DRŽAVNI ZBOR SPREJEL NOVELO ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI: "Predlagane rešitve so korak v pravo smer"

Slovenija

Državni zbor je včeraj s 87 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o zaščiti živali. Predlagane rešitve spodbujajo odgovorno lastništvo domačih živali in sledijo njihovi zaščiti in dobrobiti. V poslanskih skupinah so v torkovi razpravi soglašali, da pomenijo korak v pravo smer.

Kot je v torek dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, so pri pripravi rešitev upoštevali tudi mnenje večine v DZ in različnih nevladnih organizacij. Čisto pri vseh zadevah se niso uspeli uskladiti, a po ministrovi oceni vendarle sledijo zaščiti in dobrobiti domačih živali.

Novela natančneje določa sledljivost izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Tako bo obvezno označevanje že v leglu, do osmega tedna starosti psa. Pri oglaševanju psov bo treba navesti čip psa, če je ta mlajši od osmih tednov in še ni označen, pa čip matere psa.

Jože Podgoršek

Novela predvideva tudi prostovoljno označevanje mačk za dokazovanje lastništva ter omogoča nekatere dodatne akcije lokalnih skupnosti za povečanje sterilizacije in kastracije, torej za zmanjševanje števila zapuščenih mačk v posameznih lokalnih okoljih, je v torek povzel minister.

Dopolnjene so tudi določbe glede nevarnih psov; novela ureja status pastirskih psov, za katere bo obravnava poenotena z ostalimi službenimi psi. Prepoveduje se uporaba, prodaja in trženje naprav za šolanje živali, ki povzročajo električni šok, denimo električnih ovratnic. Prav tako se prepoveduje privezovanje psov z določenimi izjemami, na primer na sprehodu ali pri veterinarju. Če je pes privezan na vodilu, mora biti to dolgo najmanj pet metrov in mora psu omogočati gibanje v obe smeri na razdalji najmanj štirih metrov.

Novela predvideva tudi omejitve pri posedovanju eksotičnih vrst živali, pri čemer bodo pripravili listo dovoljenih in nedovoljenih vrst. Slednje bodo bolj ali manj lahko imeli le v živalskih vrtovih. Prav tako novela vsebuje prepoved usmrtitve živali zaradi pridobivanja kož ali krzna, kar sicer po besedah ministra Podgorška ni novost, saj zakonodaja že prepoveduje rejo živali v ta namen. Prepoveduje tudi usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh, pri čemer po ministrovih besedah podatki kažejo, da je bilo takih primerov že doslej malo, v letu 2019 na primer pet.

Dodatno so določeni nosilci stroškov za oskrbo zapuščenih živali; ta bo do 30 dni strošek občine, nato imetnika zavetišča, od 120. dneva dalje pa države.

Poleg tega novela usklajuje kazenske sankcije z novimi določbami ter omogoča izrek višjih kazni za prekrške, za uveljavitev novih določb pa so predvideni prehodni roki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija